Connect with us

Hirdetés

technokrata

Négymagos processzor, 100 dollár alatt

Laptop

Négymagos processzor, 100 dollár alatt

Az AMD-nek sikerült elérnie először az x86-os processzorok történetében, hogy egy négy feldolgozóegységgel rendelkező CPU ára kétszámjegyű legyen.

Tegnap debütált az Advanced Micro Devices négymagos processzora, ami azért érdemel figyelmet, mert ez az első olyan x86-os lapka a világon, ami a négy mag ellenére 100 dollárnál kevesebbe kerül. Persze nem sokkal – az Egyesült Államokban ugyanúgy „trükkös árcédulákkal” dolgoznak, mint nálunk -, hiszen a központi vezérlőegységért 99 zöldhasút kell kicsengetni.

Tulajdonképpen egyszerre két processzort indított útjára szerdán a vállalat: az Athlon II X4 620 és 630 modellszámú példányokat. A 2 MB-nyi (magonként 512 KB-nyi) másodszintű gyorsítótárral, integrált kétcsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlővel felszerelt, 95 wattos TDP-jű chipek 2,6 és 2,8 GHz-es órajelen üzemelnek. Mindkét változat kompatibilis az AM2+ illetve az AM3 platformokkal, illetve egyaránt 45 nanométeres, SOI (silicon-on-insulator) technológiával készültek. A gyorsabb változat 122 dollárba kerül, míg a 200 MHz-es alacsonyabb órajelen működő a már említett 99 dolláros árcímkét kapta.

Habár a processzorok nem sebességbajnokok (bőven vannak órajelben és cache-ben is többet tudó példányok a piacon), a következő generációs számítógépes játékokban, amelyek már DirectX 11 és Windows 7 környezetre optimalizáltak, illetve a többszálas renderelésben megcsillogtathatják négymagos kialakításukból származó többlettudásukat. Napjaink játékai ugyanis szinte egyöntetűen csak egy magot hajtanak ki, így a kevesebb, de nagyobb órajelen üzemelő feldolgozóegységgel bíró CPU-k ma még jobb választásnak tűnnek ebből a szempontból. A jövőben azonban ez változni fog: a magok között jobban elosztható lesz a terhelés, ami jelentős látható teljesítménynövekedéshez vezet majd.

Van még egy előnye az új AMD lapkáknak. A bejelentés szerint az AMD 785G chipkészlettel együtt kerülnek piacra, amely jelenleg az egyetlen DirectX 10.1-es integrált grafikus támogatást tartalmazó chipkészlet napjainkban. Ez egyben a legnagyobb teljesítményű, nem diszkrét grafikus vezérlővel rendelkező platform is az x86-os piacon.

Az AMD tehát felkészült a Windows 7-re.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés