Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb márkától búcsúzik az Intel

Laptop

Újabb márkától búcsúzik az Intel

Véget ér a Centrino története.

2003 januárjában írtunk először az Intel mobil számítógépes platformjáról – a Centrino név ekkortájt bukkant fel először a nemzetközi médiában is (igaz, az első félinformációk akkor még egy új processzornak tulajdonították a márkanevet). A Centrino nagy dolgot vitt véghez: az addig a laptoppiacon elsősorban processzorokat értékesítő vállalatot két további területen tette nyereségessé. A mobil CPU-k mellett ugyanis az alaplapi chipkészlet és a vezetékmentes hálózati vezérlő is a platform részévé lett; az Intel így – a három elemet egyben – árulta mobiltechnológiáját.

A chipgyártó számítása pedig bejött: az elmúlt közel hat évben letarolta a mobilpiacot, annak ellenére, hogy a mobil szegmensben nagyobb profitrátával dolgozhatott a vállalat, mint a desktop termékek esetében. Ezt az előnyt még a netbookoknál is sikerült megőrizni, igaz, azok már nem Centrino márkanév alatt kerültek piacra. Ezzel pedig megkezdődött a brand lassú kimúlása, amit nemrég maga az Intel is elismert. Bill Calder, a vállalat egyik kommunikációs menedzsere nemrég jelentette be, hogy újrastrukturálják a cég termékeit.

Asztali kitérő
Ennek a változásnak az egyik eleme, hogy a Core processzorok jelölése változni fog – a már ma is kapható high-end Core i7-esek mellé bejönnek majd a Core i5-ösök, amik a mainstream vonalat képviselik majd, illetve a Core i3 CPU-k, amik a belépőszintű PC-kbe kerülnek. A Core 2-esek pedig szépen lassan eltűnnek a piacról. Mindazonáltal a korábbi, jól ismert márkanevek maradnak: a Pentium, a Celeron és az Atom vonal is tovább fog élni.

Noteszgépek
Visszatérve a Centrino-ra: a következő év elején küldi végleg nyugdíjba az évtized közepére közismertté tett, majd az elmúlt egy-két évben kissé háttérbe szorult logót a vállalat. A 2010-ben megjelenő laptopok tehát már nem fogják magukon viselni a Centrino márkanevet. Érdekes, hogy ugyanakkor az üzleti felhasználóknak szánt, szintén komplett platformot jelölő Intel vPro marad – a vállalat ezt a vonalat tovább kívánja vinni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés