Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7 hírek

Laptop

Windows 7 hírek

Mi a helyzet a Blu-ray támogatással, az Internet Explorer 8-cal; és hogyan fog futni az új operációs rendszer netbookon? Cikkünk minden kérdésre választ ad.

Kék a Vista, de nem teljes a folyamat
Ismeretes, hogy a Microsoft anno a Toshiba által létrehozott HD DVD optikai adattárolási szabvány mellé állt, ám azt a Sony vezetésével működő, elektronikai cégeket tömörítő szövegség fejlesztette Blu-ray formátum legyőzte. Mégsem emiatt húzódik Redmond a Blu-ray komplett támogatásától (natív módon ugyanis nem lesz képes lejátszani a BD-filmeket az új operációs rendszer). Ennek az az oka, hogy a Microsoft nem kívánja beépíteni a W7 árába a Blu-ray lejátszó szoftverek – egyébként mostanában csökkenő – licencdíját, vagyis külső, értelemszerűen fizetős szoftverrel kell majd megoldania a felhasználóknak a nagyfelbontású, eredeti filmek lejátszását.

Maga a média amúgy adattárolás szintjén teljesen támogatott: az új OS képes olvasni a BD-ket, és írni is tudja az erre lehetőséget nyújtó médiát. Csupán a filmlejátszáshoz lesz szükség kiegészítő programra.

Eltávolítható az Internet Explorer 8?
Többek között az Európai Unió antitröszt vizsgálata vezetett oda, hogy a Microsoft, szakítva évtizedes gyakorlatával, eltávolíthatóvá tette az Internet Explorer 8-at a Windows Vistából. Ugyan a felhasználók az operációs rendszer telepítésével megkapják a browsert, azt lehetőségük nyílik uninstallálni, a rá utaló nyomokkal (linkek, könyvtárak) együtt. Legalábbis erre utal a nyilvános bétaváltozat után megjelent verzió kínálta lehetőség, amelyre nemrég bukkantak rá az operációs rendszer újabb verzióját „beszerző” lelkes internetezők.

Windows 7 vs. netbookok
Bill Veghte, a Microsoft Windows üzletágának egyik alelnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy a W7 „gyönyörűen fog futni netbookokon.” Ismeretes: a Windows XP életciklusát ezek az eszközök tolták ki, ugyanis a Windows Vista annyira erőforrás-igényes, hogy ezeken az olcsó, és ezért értelemszerűen szűkös hardverteljesítményt felmutató hordozható számítógépeken kvázi használhatatlan. Ezzel szemben a Windows 7-nek két verziója is megfelelő „felhasználói élményt” nyújt majd. A belépő (Starter) változat külsejében és tudásában is korlátozott lehetőségeket nyújt, míg a prémium verzió telepítésével gyakorlatilag kiteljesedik a W7 netbookokon is. Az egyes változatokról bővebben itt.

Arról is szót ejtette Veghte, hogy mi lesz árban a különbség a két operációs rendszer között. A prémium verzió – netbook környezetben – a belépőváltozathoz képest nagyjából „egy tanknyi benzin árával” kerül majd többe. Remélhetőleg nem egy Hummerre gondolt az alelnök.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés