Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzort fejleszt az Nvidia

Laptop

Processzort fejleszt az Nvidia

Új szereplő érkezik az Intel-AMD uralta CPU-piacra?

Már többször pedzegettük a Terminal hasábjain, hogy az Nvidia lehet a nagy vesztese a CPU- és GPU-fejlődés konvergenciájának. Az Intel már beszámolt Larrabee lapkájáról, mely a központi vezérlőegységbe integrálna grafikus feladatok elvégzésére képes egységet, és az AMD is rendelkezik hasonló tervekkel (Fusion). Az Nvidia azonban hátrányban van: „csak” a videokártya-piacon vannak érdekeltségei, processzor fronton – legalábbis hivatalosan – nem tud semmit felmutatni. Tavaly májusban már szóba került, hogy a Via felvásárlásával beleerősít a CPU vonalon is, de ezt az értesülést akkor hivatalosan is cáfolta az Nvidia.

Ahogy időben egyre közelebb érnek a CPU-GPU házasságából megszülető fejlesztések, úgy válik mind égetőbbé a talaj az Nvidia számára, az olcsó grafikus vezérlők területén. A Larrabee és a Fusion ugyanis nem a high-end piacot célozza meg, hanem belépő-kategóriás megoldást kínál. És habár itt közismerten alacsony a profitszint, nem szabad elfelejteni, hogy ebben a szegmensben kel el a legtöbb grafikus megoldás.

Nvidia CPU
A The Inquirer online bulvárlap értesülései szerint az Nvidia (nem is annyira) titokban gőzerővel dolgozik egy saját, x86-os processzor előállításán. Már 2006-ban is voltak ennek jelei: három évvel ezelőtt a Stexar nevű vállalat számos alkalmazottját csábította magához (a Stexar központi vezérlőegységek és ezzel kapcsolatos technológiák fejlesztésében érdekelt). Egy éve, 2008 januárjában pedig leváltotta az addig vezető beosztásban dolgozó David Kirköt William Dally-re, aki a párhuzamos programozás szakértőjének számít, és nem mellesleg a Cell és Larrabee processzorokhoz hasonló chipeken dolgozott korábban.

Egy dolog azonban a megfelelő szakemberek felvétele, és egy másik a szükséges licencek beszerzése. Az Nvidia nem rendelkezik az eredetileg Intel által létrehozott x86 utasításkészlet licencjogával, vagyis elméletileg nem dobhat piacra x86-os processzorokat. Létezik persze áthidaló megoldás is: vagy az IBM Power architektúrájának vagy a Transmeta technológiájának megszerzésével bekerülhet az Intel és az AMD közé a vállalat. Ez utóbbi esetekben azonban valószínűleg mind teljesítmény, mind támogatás tekintetében jókora hátránnyal fog indulni a vásárlók kegyeiért vívott harcban.

Nem véletlen, hogy az Nvidia alternatív módszerekkel igyekezett piacot szerezni magának. Ennek egyik példája, hogy komoly erőforrásokat mozgatott meg Geforce kártyái általános célú számításokra képessé tételéhez. Ez azonban csak félmegoldás: ugyan valóban figyelemreméltó segítséget nyújthat egy nem feltétlenül grafikai, számításintenzív feladat elvégzésében egy mai grafikus processzor, ugyanakkor nem elegendő csupán a videokártyán ülő GPU ahhoz, hogy operációs rendszert tudjon futtatni a számítógép.

És hogy mit hoz a jövő? Egyelőre nem tudni konkrétumokat, mert az Nvidia hallgat processzorfejlesztésre irányuló terveiről, erőfeszítéseiről. Sokáig azonban nem titkolhatja szándékait, mert ha egy-két éven belül nem lép, akkor az Intel és az AMD jelentős részesedést fog eltüntetni jelenlegi piaci pozíciójából.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés