Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop 10 dollárért

Laptop

Laptop 10 dollárért

Állítólag még ennek a duplájába kerül, de tömegtermelés esetén sosem látott mélységekbe eshet le az ár.

Tavaly júliusban írtunk először arról az indiai kezdeményezésről, amely 10 dollárba kerülő laptopok létrehozását tűzte ki célul. Ugyanakkor nem sokkal később kiderült, hogy egy nullát levágott a nemzetközi média a masina árából, amelyet így 100 dollárosra „lőtt be” a világ második legnépesebb országának vezetése. Ennek ellenére ismét ennek tizedébe kerülő hordozható számítógépről cikkeznek.

Az Xbit Labs értesülése szerint a „2 GB RAM kapacitással” bíró laptop kilépett a tervezési fázisból. A Times of India jelentéseire támaszkodva tették közzé, hogy a Vellore Institute of Technology diákjai, az Indiai Tudományintézet tudósai és az olyan vállalatok, mint a Semiconductor Complex segítségével megtervezett masina jelenleg 20 dollárba kerül, de a tömegtermelés felfuttatásával felére lehet csökkenteni ezt az összeget.

Persze nagy kérdés, hogy mit tartalmaz ennyi pénzért egy laptop(-szerű) elektronikus készülék. Konkrétumok egyelőre nem érkeztek még a termékről, az tűnik csak valamennyire biztosnak, hogy 2 GB-nyi flashmemóriával lesznek szerelve. Operációs rendszer gyanánt a Linuxon kívül másnak nem nagyon van esélye, tekintve, hogy a nyíltforrású OS ingyenesen hozzáférhető. Ezenfelül szoftveres ellátottsága sem lehet kiemelkedő. Processzora is gyenge lesz, ami nagy kérdés inkább, az az, hogy milyen képernyőt tudnak beszerelni annyiért, amennyibe itthon egy alsó-közép kategóriás billentyűzet kerül a nagy elektronikai áruházakban.

Érdeklődve várjuk, mi sül ki az indiai kezdeményezésből. Amint többet tudunk, be fogunk számolni róla.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés