Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem mindegyik Vista érdemli ki a Vista elnevezést

Laptop

Nem mindegyik Vista érdemli ki a Vista elnevezést

Redmond előre látta az „olcsó Vista” problémát.

A múlt héten kerültek bíróság elé azok a dokumentumok, melyek bizonyítják, hogy a Microsoft előre sejtette, problémák lesznek az egyik Windows Vista változattal. Belső e-mailek szerint ugyanis néhány vállalati csoport még az operációs rendszer debütálása előtt arra figyelmeztette a céget, hogy a Home Basic verzióra nem lenne szabad a Vista márkajelölést rátenni. Intelmük szerint a leginkább lebutított Windows csalódást fog okozni azoknak a felhasználóknak, akik a márkanév miatt veszik meg.

Ismeretes, hogy a Microsoftot már régóta vádolják azzal egyes felhasználók, hogy a Vista Capable megjelölés csalóka a gyenge teljesítményű számítógépeken (2007 áprilisa óta tart a per az USA-ban). Redmond (és a hardvergyártók) ezzel akarták jelezni, hogy mely új PC-k képesek futtatni a Windows Vistát – ám a Vista Capable jelölésű gépek jó része csak a Home Basic változatot bírta el. Tudni kell, hogy a Home Basic egyik leginkább szembeötlő hiányossága a nagyobb testvérekhez képest, hogy kimaradt belőle a látványos Aero grafikus kezelőfelület, vagyis külsejében sokkal inkább egy átszínezett Windows XP-re emlékeztet az OS.

A redmondi fejlesztőcéggel perben álló csalódott felhasználók azt szeretnék elérni a dokumentumok benyújtásával, hogy a bíróság mondja ki: a Vista ilyentén módon való népszerűsítése megtévesztő volt. Az OEM-ek hozzáállásával is indokolják ezt a kérelmüket a felperesek. Az olyan hardvergyártók, mint a Dell, ugyanis nem repestek az ötletért pár évvel ezelőtt, miszerint a Home Basic változat megkapja a Vista márkajelzést. De miért is érzik becsapva magukat a felhasználók? Nem csak az elmaradt élmény miatt, hanem azért is, mert a „Vista Capable” PC-k az elvártnál magasabb áron kerültek forgalomba. Azért, mert képesek futtatni a Vistát – igaz, annak csak a „legbutább” változatát.

Az Intel áll a háttérben?
Ugyanakkor lehet, hogy a felperesek a dokumentumok benyújtásával igazán belenyúltak a darázsfészekbe. Belső feljegyzésekből és e-mailekből kimazsolázva az információt kiderülni látszik, hogy elsősorban nem is a Microsoft ragaszkodott annyira ehhez a megoldáshoz. Ezek szerint az Intel komoly befolyást fejtett ki Redmondra, hogy a régebbi Intel grafikus chipkészletekkel bíró számítógépek megkapják a Vista Capable minősítést, annak ellenére, hogy nem képesek megbirkózni az Aero futtatásával. A Microsoft ugyanakkor hivatalosan visszautasította a vádakat, és kitart azon állítása mellett, hogy a Home Basic a Windows Vista legitim változata.

A 2007 áprilisa óta tartó per tavaly februárban vált csoportossá, összefogandó a sértetteket. Tárgyalási fázisba várhatóan idén áprilisban kerül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés