Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ egyre jobban kedveli a Linuxot

Laptop

A világ egyre jobban kedveli a Linuxot

Nem is a legális felhasználás, hanem az alacsony ár miatt.

Az első netbookok még igazán költségtakarékosak voltak: az Asus Eee PC-inek induló modelljeinél nagy hangsúlyt kapott az a tény, hogy számos minilaptop nyíltforrású operációs rendszerrel előre telepítetten vehető meg. Ennek legfőbb indoka az volt, hogy az ingyen használható Linuxért nem kellett fizetni, míg egy Windows XP-s lincenc nagyjából 50 dollárral dobta meg az árat. Ne feledjük, olyan masinákról beszélünk, amelyek 300 dollárba kerültek!

Sokan hajlottak tehát arra, hogy egy olyan szegmensben, ahol lényegében nincsen szükség Windows-ra, ne is költsenek a redmondi operációs rendszerre. Merthogy a netbookokat internetezésre találták ki, második, a hordozhatóságot minden más elé helyező számítógépként kerültek forgalomba. E-mailt olvasni/írni, webezni pedig bármelyik mai operációs rendszerről lehet.

Nos, ennek köszönhetően a Linux pont abban a szegmensben vált az egyik legnépszerűbbé, ahol nem várták: a speciális hardverei miatt nehezebb drivertelepítést jelentő laptopoknál. Igaz, ennek a sikernek kulcsfontosságú tényezője, hogy magával az operációs rendszer telepítésével semmit nem kell foglalkoznia a felhasználónak, mivel a kis masinát használatra kész állapotban kapja meg.

Visszatérve a Linux népszerűségére: a Forrester piackutató cég jelentése szerint a netbookok révén jelentős lökést kapott a pingvines OS (kivéve az USA-t, mert ott továbbra sem mutatkozik nagy hajlandóság a használatára). Azonban minél alacsonyabb gazdasági potenciállal bíró országokat vizsgálunk, úgy tűnik egyre kedveltebbnek a Linux. Persze túlzásokba nem szabad esni: a netbookok zömén még így is Windows fut. De arányait tekintve ebben a kategóriában tudta a Linux a legtöbb felhasználót meghódítani: a desktop PC-k és a noteszgépek területén is alacsonyabb részesedéssel bír, főként a Windows (és kisebb részben a Mac OS X) miatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés