Connect with us

Hirdetés

technokrata

Átmatricázott videokártyák

Laptop

Átmatricázott videokártyák

Nem megy úgy a szekér az Nvidiánál, ahogy kellene, ezért trükköznek. A figyelmetlen vásárló kárára.

A tavalyi év egyértelműen az AMD/Atinak állt, ami a videokártyákat illeti. Már a 3000-es Radeon HD-k is igen jól sikerültek, de a 4000-es sorozattal az Nvidia olyan riválisokat kapott, amelyek egyszerűen átléptek a Geforce-okon. Az ősz java azzal telt, hogy az Nvidia próbálta menteni a menthetőt: megújította GTX 260-as GPU-it, olcsóbbá tette szinte minden termékét – ám mindez nem volt elegendő. Ezért nemrég trükkös eszközhöz folyamodott a vállalat, hogy kicsit helyrebillentse megborult anyagi helyzetét.

A név, az adja el a terméket – jöttek rá ismét az Nvidiánál erre a korábban is alkalmazott megoldásra. A fejlesztő/gyártó nemrég bejelentette, hogy megváltoztatja régebbi videokártyái elnevezését. A Geforce 9400 GT-ből így lett G 100-as, a 9500 GT-ből GT 120, míg a 9600 GSO GT 130-as nevet kapott. Plusz mindegyik egy jó adag extra memóriát, amitől jobban eladhatóvá vált. De nem lett nagyobb teljesítményű! Ne tévesszen meg senkit az egy-másfél gigabyte-os videomemória – ezek az alsó (alsóközép) kategóriás grafikus vezérlők soha az életben nem lesznek képesek kihasználni a megnövelt VRAM jelentette előnyt, gyenge GPU-juk és keskeny sávszélességű memóriainterfészük miatt.

Geforce 9600 GSO, azaz GT 130

Mi a célja az Nvidiának? Nos, ha eddig még nem lett volna teljesen tiszta, eláruljuk: a raktárkészletek kisöprése, a régi, beragadt, csak nagyon keveseknek kellő modellek vonzóbbá tételével.

Új korszak
De hogy ne csak szapuljuk a céget, be kell számolnunk az idei év második negyedévében érkező új videovezérlőkről, melyek drámai változást a teljesítményben nem hoznak, annál inkább egy koncepció végét jelentik. Ismeretes, hogy az Ati már egy ideje a nagy, monolitikus chipek alkalmazása helyett több kisebb lapka egy NYÁK-ra helyezésére esküszik, már ami a videokártyákra szerelt GPU-kat illeti. Ezek egyrészt olcsóbban gyárthatók (ha hibás valamelyik, nem egy nagy chipet kell kidobni, hanem csak egy kisebb méretűt, plusz kevésbé komplexek), másrészt jobb hőtani paraméterekkel is rendelkeznek, vagyis kevésbé hajlamosak 90 fokos hőmérsékleteket produkálni egy zárt PC házban.

A GT 212-es 384 stream processzorral, 96 textúrázó egységgel és 256 bites GDDR5 memóriavezérlővel rendelkezik majd, állítja a Hardware-Infos website. 40 nanométeres gyártási eljárásának köszönhetően 1,8 milliárd (igen, milliárd) tranzisztort tartalmaz, amely mennyiség alig 300 négyzetmilliméteren kell, hogy elférjen. Valószínűleg ebből fog majd kettőt rárakni a jövendőbeli csúcskártyájára a vállalat, ami – ne legyenek illúzióink – még így is rengeteg energiát igényel majd. 4-500 wattos táppal rendelkezők előnyben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés