Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit keres a Google a laptopok piacán?

Laptop

Mit keres a Google a laptopok piacán?

Ott csaphat le a vállalat a Microsoftra, ahol a legjobban fáj…

Matthäus Krzykowski és Daniel Hartmann felelős a Mobile-fact nevű oldal működéséért, ami jóval több, mint egy egyszerű website. A startup két alapítója titkolja, mi is valódi céljuk, ám nemrég közzétették egyik érdekes felfedezésüket, amely alapjaiban rengetheti meg a szoftveriparban ma tapasztalható status quo-t. A két szakember nemrég nekiveselkedett a Google által a köztudatba tavaly behozott Android mobiltelefonos operációs rendszer kivesézésének. Ennek során rájöttek, hogy alig négyórányi munkával az Android átalakítható úgy, hogy működőképes legyen az Asus Eee PC 1000H netbookon.

Nagy dolog, mondhatnánk, hiszen a Wine projekt révén például már évek óta lehet Windows-os programokat futtatni Linuxon – nem ismeretlen, hogy a Redmond fő területének számító otthoni, irodai operációs rendszer piacon sokan megpróbálták már megtörni a Microsoft uralmát. A Google Androidjával azonban nem csak látszateredmények érhetők el – a játékokra használt PC-k kivételével gyakorlatilag bármelyik komputer kiváltható lenne, amennyiben a keresőóriás elég fantáziát lát ebben a lehetőségben. Arra, hogy valami készülődik a háttérben, jó bizonyíték a tavaly ősszel debütált Chrome (letöltés itt).

Rakjuk csak össze a darabkákat! Már ma is számos olyan szolgáltatást kínál a Google, amely online érhető el, kezdve a Google Docs-tól a naptárkezelésen a Picasa-ig – ezek mind-mind platformfüggetlen lehetőséget nyújtanak a felhasználóknak, vagyis nem kell Windows-hoz kötődniük csak azért, hogy használhassák őket. A Chrome-mal saját ablakot is nyithat a Webre a Google, még ha a böngésző bemutatkozása nem is tekinthető egyértelműen sikeresnek. Mert mi történik akkor, ha követve a Microsoft taktikáját, megjelennek a boltokban az első olyan PC-k, amelyeken Android fut operációs rendszerként? Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy ilyen masinán alapértelmezettként Chrome fusson…

A Microsoftot persze nem szabad leírni, nem előre lefutott meccs ez, de tény, hogy a Google akkora tőkével rendelkezik, amely már összemérhető a redmondiak tartalékaival. Vagyis ha kitör az otthoni, irodai felhasználókat megcélzó operációs rendszerek harca, bármelyik vállalat nyerhet. Vagy egy új status quo is kialakulhat, ahol az Android egyenrangú ellenfele lehet a Windows-nak.

Egyelőre természetesen a fenti sorok csak feltételezések, de az a tény, hogy az Android mindössze néhány órányi „barkácsolással” képes ellátni egy netbook működtetésének feladatát, intő jel lehet a Microsoft számára. Krzykowski és Hartmann szerint a Google-nek mindössze csak három hónapra lenne szüksége, hogy megjelenjen a piacon egy androidos netbookkal, attól függően, hogy hány és melyik partnerrel tudnának megállapodni. A két szakember szerint a Google és az Intel partneri kapcsolata is alátámasztja teóriájukat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés