Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel operációs rendszer a Windows XP ellenében

Laptop

Intel operációs rendszer a Windows XP ellenében

A Microsoft éppen elkalapálja a chipgyártó vállalatot.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a hardverfejlesztés és -gyártás mellett az Intel érdekelt a szoftverpiacon is. Linuxos Moblin OS-e azonban nem az asztali számítógépek területén kel versenyre riválisaival, hanem mobil komputereken kerül telepítésre. Ezzel gyakorlatilag közvetlen ellenfele a Microsoft egy ideje már kivont Windows XP-jének, a netbook szegmensben.

Amiért nem hallunk eleget a Moblinről, annak az az oka, hogy viszonylag kis részesedést tudhat magáénak; és az elmúlt néhány hónapban még ez is apadni látszott. Az Intel azonban nem dobta be a törölközőt, hisz a linuxos operációs rendszer létjogosultságában. Ennek érdekében együttműködésbe lépett a vállalat a tajvani kormányzattal: a távol-keleti, Kína partjaihoz közel fekvő szigetország segít az Intelnek létrehozni egy új fejlesztőközpontot Tajvanban.

A chipgyártó reményei szerint ezzel két legyet üthet egy csapásra. Egyrészt lökést adhat a Moblin fejlesztésének, másrészt pedig a helyileg koncentrálódó netbookgyártók érdeklődését is felkeltheti. Az Asus, az Acer és társaik már így is jelentős ügyfelei az Intelnek, hiszen ez utóbbi Atom processzora gyorsan népszerűvé vált a kicsi laptopok készítői között – ezt a hullámot szeretné meglovagolni az Intel azzal, hogy az operációs rendszert is ő adná a gépekhez.

A fejlesztés ütemterve nem ismert, mindössze annyi derült ki, hogy a megállapodás után nagy ütemben láttak hozzá a központ létrehozásának, ami így valószínűleg már decemberben el is indulhat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés