Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jó hír: megint esik a memória ára

Laptop

Jó hír: megint esik a memória ára

Most már igazán nem gond a Windows Vista „alá tolni” 2 GB-nyi memóriát.

A hét elején jelentette be az iparági elemző vállalat Isuppli, hogy ismét esésnek indultak a DRAM-árak. Ugyan a jelentést az OEM-ek számára készítette a cég, de az információ kiszivárgott; hatásának pedig legjobban a felhasználók örülhetnek: míg ugyanis a második negyedévben szolidan emelkedtek az árak, addig a harmadik negyedév (vagyis az iskolakezdési időszak) pont ellenkező elmozdulást hoz magával. Ennek oka, hogy a készletmennyiség (vagyis a kínálat) meghaladja a kereslet szintjét.

Nam Hyung Kim, az Isuppli memóriákkal foglalkozó részének vezető elemzője, egyben a cég igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a DRAM szerződéses ára több mint 10 százalékot fog esni a mostani szintről a harmadik negyedév végére. „A kereskedőknél és a PC-gyártóknál rendelkezésre álló készletek nőttek a második negyedévhez viszonyítva. A globális gazdasági környezet pedig további bizonytalanságot hoz.” – nyilatkozta Kim; vagyis az USA-beli recesszió, és az EU szintén nem igazán dübörgő gazdasága is hatással van a memóriaárakra.

Mindehhez még érdemes hozzávenni azt is, hogy az idei évben körülbelül 10 százalékkal nőtt a világ DRAM-félvezetőostya (waffer) termelése. Ráadásul a piacon érdekelt két legnagyobb vállalat, a Samsung és a Hynix agresszív lépéseket tettek a 60 nanométer alatti gyártási eljárások bevezetésére, növelendő az egy lapkára eső profitot. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy szilíciumszeletből több chipet lehet létrehozni, vagyis jelentősen megnőtt a kínálat.

Egyelőre nem látható tisztán, hogy meddig tart az árcsökkenés, de óvatos becslések szerint a túlkínálat akár 2009 második feléig is kitarthat, ami azt jelenti, hogy a következő egy évben nem lesz gondunk a PC-k memóriájának megfelelő szinten tartását illetően. Más a helyzet viszont a flash-memóriák piacán: ezek a lapkák az év második felében valamelyest drágulni fognak, állítja az Isuppli, mivel a gyártók mérsékelték a kihozatalt, hogy jobban igazodjanak az igényekhez.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés