Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuhanórepülésben a videokártya árak

Laptop

Zuhanórepülésben a videokártya árak

A csúcskategória is elérhetővé vált hétköznapi halandók számára.

Pár napja jelentette be az Nvidia, hogy árat csökkent alig egy hónapja megjelent Geforce GTX 260 és 280 grafikus processzorainál. A korábban 650 dolláros áron árusított, nagyobb teljesítményű lapkára alapuló videokártyák immár 500 dollárért is megvehetők (az Egyesült Államokban), és a pár napja még 400 dollárba kerülő GTX 260 is olcsóbb lett: már csak 300 dollárt kell kifizetni ezekért a grafikus vezérlőkért.

A lépés oka prózai: az Nvidia így kívánt válaszolni az AMD/Ati által piacra dobott Radeon HD 4870 videokártyákra. Ezek ugyanis a riválissal összemérhető teljesítményt nyújtanak, annak – eredeti – árához képest jóval olcsóbban. Az olcsóbb újgenerációs Geforce azonban most már nagyjából egy szinten van riválisával.

Nem hagyja „elmenni” a ma kapható leggyorsabb GPU-t sem az AMD/Ati: a cégnél arról számoltak be, hogy még ebben a negyedévben piacra lép a 4870 X2-es változata, ami két grafikus processzort tartalmaz egyetlen NYÁK-on. Árról még nem esett szó, de valószínűleg a Geforce GTX 280-nal nagyjából egy szintre „lövi majd be” a gyártó.

Az első pár ütésváltás után úgy tűnik, most az AMD/Ati-nak megy jobban a szekér. Ez köszönhető annak, hogy áttértek az alacsonyabb csíkszélességű (55 nanométeres) gyártástechnológiára, illetve más koncepcióban fejlesztenek, mint az Nvidia. Míg ez utóbbi továbbra is nagy, monolitikus chipeket készít, az Ati inkább kisebb GPU-kat hozott létre, melyek tökéletesen megfelelnek a középkategóriának. A magasabb teljesítményigényű felhasználók számára pedig ezekből a chipekből egyszerűen többet rak az adott nyomtatott áramköri lapra, ezzel fokozza a tempót.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés