Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU nem bízik a Microsoftban

Laptop

Az EU nem bízik a Microsoftban

Megvizsgálják, vajon tartja-e szavát Redmond.

Nemrég jelentette be a Microsoft, hogy Office irodai programcsomagja natívan támogatni fogja a rivális nyílt dokumentumformátumot. A redmondi alkalmazások képesek lesznek nem csak megnyitni, hanem szerkeszteni és menteni is az Open Document Formatban (ODF) mentett állományokat. Tegnap az Európai Bizottság bejelentette, hogy meg foga vizsgálni a Microsoft lépését: vajon a döntés eredményeképpen növekszik-e a felhasználók választási lehetősége.

Nem önszántából döntött a Microsoft az ODF teljes körű támogatása mellett. Az európai kormányzati szervek egyre nagyobb része tér át valamilyen nyíltforrású irodai szoftverre, és nem csak annak ingyenessége miatt. Erősek ugyanis a félelmek abban a tekintetben, hogy a Microsoft alkalmazta zárt formátumok hosszú távon nem biztosítanak átjárhatóságot az adatok számára. Redmond ezzel a lépéssel legalább az utóbbi aggályokat ki tudja védeni, hiszen így nem szükséges lecserélni az Office-t csak azért, hogy a felhasználók élhessenek az ODF nyújtotta előnyökkel.

„A bizottság ki fogja vizsgálni, hogy az Office-ban való Open Document Format bejelentett támogatása jobb kompatibilitást eredményez-e, és lehetővé teszi-e a felhasználók számára dokumentumaik feldolgozását és cseréjét az általuk választott szoftvertermékkel.” – olvasható az EB hivatalos közleményében. Mindez a Microsofttal együttműködésben zajlik majd: a vállalat termékmenedzsere, az együttműködő-képességért és standardokért felelős részleg egyik vezetője, Tom Robertson a tegnapi nap során közölte, hogy folyamatos párbeszédben vannak az európai intézménnyel, és így a vizsgálat során minden információt biztosítani fognak a bizottság számára.

És hogy az adaptálásra mikor is kerül sor? Az Office 2007 a következő év első felében válik ODF-késszé, akkor fogja olyan szinten támogatni a formátumot, mint a natív Open XML-t. A felhasználók ezt követően saját tetszésüknek megfelelően választhatják ki, melyiket akarják alapértelmezett dokumentumformátumként használni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés