Connect with us

Hirdetés

technokrata

Roham a mobilprocesszorokért

Laptop

Roham a mobilprocesszorokért

Olcsó – volt, amíg a vásárlói érdeklődés el nem kezdte drágítani.

„Szoros együttműködésben vagyunk felhasználóinkkal annak érdekében, hogy kielégíthessük igényeiket. Egyszerűen jobb fogadtatásban van részünk, mint amire számítottunk.” – mondta Bill Calder, az Intel egyik szóvivője, amikor az Atom processzorról kérdezték. Az elmúlt hetekben ugyanis kiderült, hogy hiába olcsó, és állítható elő nagy mennyiségben, mégsem lesz belőle elég a kezdeti időkben. A 45 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkák iránt ugyanis annyira megugrott a kereslet, hogy az bőven meghaladja a kínálatot.

Jelenleg az Intelnek két olyan gyára van, amely 300 mm-es wafereket és 45 nanométeres csíkszélességet alkalmazva ontja a chipeket: a D1D Hillsboro-ban, Oregon államban, illetve a Fab32 Chandlerben, ami pedig Arizonában található. Egyik helyen sem élvez kizárólagosságot a lapka: az Atomoknak helyet kell adniuk az új, Penryn magos Core 2-eseknek és Xeonoknak is, így a felfutó kereslet miatt nem jut elegendő gyártói kapacitás a CPU-kra. Két további üzem áll még idén csatasorba (egy Kiryat Gatban, Izraelben – Fab 28, illetve egy Rio Rancho-ban, Új-Mexikóban – Fab 11x), ezek megnyitására azonban egyelőre várni kell.

Az egyik legnagyobb felvevőnek számító Asustek Computer nemrég bejelentette, hogy mivel következő olcsó noteszgépükben nem csak az Atom, hanem Celeron M processzorok alkalmazására is felkészültek, nem éri komoly csapás az Eee PC-k gyártási ütemét. „Komoly hiányra számítunk Atom processzorokból, egészen a harmadik negyedévig. De ez a hiány előnyt is jelent, mivel két CPU platformot alkalmazunk, így ki tudjuk elégíteni a keresletet.” – mondta Jerry Shen, a vállalat vezérigazgatója a Financial Times beszámolója szerint.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés