Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop: nagyobb lett a legolcsóbb

Laptop

Laptop: nagyobb lett a legolcsóbb

Az Asus hivatalosan is útjára bocsátotta legolcsóbb noteszgépének, az Eee PC-nek új változatát.

Az Eee PC ugyan csak tavaly ősszel debütált, de nagy sikert aratott a felhasználók körében, amit árának és kompaktságának köszönhetett. Ez utóbbit azonban talán picit túlzásba vitte a távol-keleti vállalat – ismeretes, hogy az első széria mindössze 7 colos kijelzővel került forgalomba. A fogyasztói igényeket felmérve azonban az Asus nem sokkal az első Eee PC-k megjelenése után közölte, hogy már dolgoznak a következő, nagyobb változaton.

Ez utóbbi a tegnapi napon startolt el hivatalosan: az Asus Eee PC 900 ugyan még mindig az úgynevezett subnotebook kategóriát erősíti (vagyis kis méretével és visszafogott teljesítményével jellemezhető), azonban majdnem két collal nagyobb LCD-t kapott. 8,9 colos képátlója 1024×600 pixeles felbontásra képes, így (a megnövelt felbontásnak köszönhetően) most már (majdnem) minden weblap a maga teljes szélességében megjeleníthető rajta, azaz nem kell a vízszintes gördítősávot használni.

Egyre gyakrabban lehet hallani az Intel fejlesztette Atom processzorról, mely még a legendásan alacsony étvágyú Core 2-eseknél is kevesebbel éri be; ám az új Asus modellekben (még?) nem ez dolgozik. Helyette egy ULV (vagyis ultraalacsony feszültségen üzemelő) Celeron 353 CPU található, mely gyárilag 900 MHz-es órajellel rendelkezik (ám hivatalosan 630 MHz-es frekvenciára van lebutítva). Intel 910-es chipkészlettel szerelték fel, illetve nagyobb háttértárral látták el az Asus mérnökei: 12 GB-os kapacitású a Windows XP-s kiadás, 20 GB-os a linuxos verzió. Természetesen egyik esetben sem beszélhetünk mágneses adatrögzítésről: flashmemóriák dolgoznak a masinákban.

1 GB-nyi DDR2 SDRAM, 1,3 megapixeles webkamera, három USB port, 10/100 Mbps-os Ethernet csatoló, Wi-Fi (802.11b/g), illetve memóriakártya-olvasó kapott helyet még az új Eee PC-ben. Abban a masinában, amely „hízókúrája” ellenére nem lett jelentősen nehezebb: még mindig valamivel 1 kg alatti tömeggel rendelkezik. De hogy ne csak a hardverről essék szó: FingerGlide képességének köszönhetően akár két ujjunk mozdulatait is képes követni a touchpad, amivel – például – könnyedén lehet képeket átméretezni, zoomolni stb.

Az Asus Eee PC 900 sorozat 12 GB-tal szerelt (vagyis Windows XP-s) változatának ára az öreg kontinensen egy híján 400 euró.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés