Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legjobb processzorüzlete

Laptop

A világ legjobb processzorüzlete

Négy-ötszörös haszon van rajta, mégis úgy fogják elkapkodni, mint a cukrot.

Klasszikus iskolapéldáját mutatja be az Intel annak, hogy miként kell valamit nagyon olcsón előállítani, és a megfelelő időben piacra dobni, majd hatalmasat kaszálni rajta. A korábban Silverthorne, ma már inkább Atom névre hallgató új processzora hivatalosan még meg sem jelent, de máris ódákat zengenek róla mind a gyártók, mind a paramétereivel tisztában levők. A kis lapka ugyanis árához képest meglepően jó teljesítményt nyújt, ugyanakkor nagyon keveset fogyaszt – az ULV (ultralacsony feszültségen üzemelő, vagyis ennek megfelelően alacsony fogyasztású) Core 2 Duo-k által igényelt energia mindössze tizedére(!) van szüksége a stabil működéshez.

És hogy miért „nagy buli” ez az Intel számára? Nos, azért, mert a Tom´s Hardware (mely újság magyar változata itt olvasható) kiderítette, mennyibe is kerül az Intel számára az Atom. A processzor legolcsóbb, legkevesebbet tudó változatáért is 30 dollárt kér a vállalat, miközben az előállítása, csomagolása és szállítása nem több, mint 6-8 dollár, állítják külföldi kollégáink. Természetesen igazuk van azoknak, akik ilyenkor azzal érvelnek, hogy egy-egy processzor kifejlesztése sok-sok millió dollárt visz el, amit vissza kell hoznia az eladásoknak – de ilyen költségszint mellett gyakorlatilag szinte csak a járulékos kiadásokat kell az Intelnek finanszíroznia. Vagyis a CPU előállítása nagyon olcsó; a mostanában egyre jobban kibontakozó sub-notebook őrület pedig hatalmas felvevőpiacot jelent. Mindezt úgy, hogy, nem fenyegeti a kicsi, vállalati szegmensbe szánt, ám drága laptopok piacát.

A jelenleg is zajló IDF-nek (Intel Developer Forum) köszönhetően az is kiderült, hogy mikor találkozhatunk az Atommal először: a vállalat júniusban tervez megjelenni a piacon vele. Ez ugyan egy picit később van, mint amire a nagyközönség számított, és talán a nyári uborkaszezon miatt annyira nem is pörögnek fel eleinte az eladások, de a szeptemberi iskolakezdési bevásárlási láz szinte biztosan hatalmas bevételhez juttatja majd az Intelt.

Ezzel párhuzamosan egyébként két új Celeron lapka is bemutatkozik, melyek ugyanarra a Diamonville platformra alapulnak, amelyet az Atom használ. A Celeron 220 és 440 árairól és teljesítményéről egyelőre nincsen megerősített információ.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés