Connect with us

technokrata

Előre menekül az AMD

Laptop

Előre menekül az AMD

22 nanométeres gyártási eljárást teszteltek, sikeresen.

A processzorok egyik legfontosabb jellemzője órajelük, mely ugyan számos tényezőtől függ, ám ezek egyik legjelentősebbike az alkalmazott vezetőcsík szélessége. Ez, és értelemszerűen a tranzisztorok minél vékonyabbak, annál kisebbre lehet méretezni a processzormagot, és ez egyben lehetővé teszi a frekvencia növelését, a tápfeszültség csökkentése (vagy legalább szinten tartása) mellett. És minél kisebb egy processzormag, annál több gyártható belőle egységnyi méretű (ma már jellemzően 300 mm-es) szilícium ostyákból. Ez pedig az adott cég profitjára van jó hatással, hiszen ugyanakkora mennyiségű anyagból több CPU-t tud készíteni (leszámítva a kivezetéseket és a tokozást).

Napjainkban a 65 nanométeres gyártási eljárás a leginkább elterjedt x86-os platformon, de az Intel Penryn magos Core 2-esei már 45 nanométeres csíkszélességgel rendelkeznek. Éppen ezért számít jó eredménynek, hogy az AMD és az IBM nemrég arról számolhatott be, hogy sikeres teszteket hajtottak végre a 22 nanométeres gyártási eljárás kapcsán. Ehhez extrém ultraviola (EUV) litográfiai eljárást használtak a lapkákon: az egész chipet fémes kapcsolatokkal összekötő első rétegen bizonyult sikeresnek a metódus.

Az AMD teszt chipjei a németországi Drezdában levő Fab 36 gyáron mentek keresztül. Itt 193 nanométeres merítéses litográfián estek át – ez napjaink legkorszerűbb ilyen eszköze, tömeggyártási keretek között. Ezután a lapkákat tartalmazó ostyákat az IBM new yorki kutatóüzemébe szállították, ahol az AMD, az IBM és partnereik úgynevezett ASML EUV litográfiás eljárást alkalmaztak. Az ezt követő ellenőrzések során a tranzisztorok kiegyensúlyozott karakterisztikát mutattak, így az eljárást sikeresnek minősítették.

A következő lépés az lesz, amikor nem csak a fémes kapcsolatok létrehozása sikerül majd 22 nanométeres EUV litográfiai eljárással, hanem az összes kritikus fontosságú réteget, azaz az egész mikroprocesszor magot létre lehet hozni ezzel a módszerrel. Ennek a becslések szerint a következő 5-6 évben meg kell történnie, mert a mennyiségi termelés ezen a csíkszélességen valamikor 2016 tájékán indul majd be.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin