Connect with us

technokrata

Winchesterek helyett memóriát

Laptop

Winchesterek helyett memóriát

Mikorra lesz általános a váltás?

Ugyan az elmúlt fél-egy évben sokat írtunk mi is a flash-alapú adathordozókról (solid state drive, SSD), napjainkban csak nagyon keveseknek adatik meg az a lehetőség, hogy valóban használják is a technikát. Ennek a relatíve alacsony kapacitás és a magas ár az oka – jellemzően 8-64 GB-os méretű SSD-ket kínál az a néhány cég, amelyik már belefogott a forgalmazásba, ám a hagyományos merevlemezeknél megszokotthoz képest egy nagyságrenddel több pénzért lehet csak hozzájutni egy-egy darabhoz. Az tehát tisztán látszik, hogy habár a memóriaalapú adattárolók korszaka elkezdődött a PC-s világban, még koránt sincs itt az ideje a tömeges átállásnak.

Arra a kérdésre, hogy ez mikor következik be, elég nehéz pontosan válaszolni. A winchesterek és egyéb háttértárak egyik legnagyobb fejlesztője és gyártója, a Seagate Technology is csak becslést mert közreadni. Nemrég a vállalat vezérigazgatója, William Watkins nyilatkozott a témával kapcsolatban. Watkins szerint először a vállalatoknál kezdődhet meg a nagyobb mértékű átállás (ezt igazolta a minap tett EMC bejelentés is). Három-négy évnek azonban még el kell telnie, mire a megbízhatóságuk olyan mértékben megnő, az egy gigabyte-ra vetített előállítási költség pedig lecsökken, hogy a hétköznapi felhasználók is megkezdjék az átállást. Az időközben megjelenő, a két adatrögzítési technikát egyesítő, egyre tökéletesedő hibrid merevlemezek tovább hátráltathatják a tisztán flash-memóriás meghajtók diadalútjának kibontakozását.

Watkins szerint téves az az elképzelés, hogy a mozgó alkatrészeket nem tartalmazó példányok megbízhatóbbak. „Ha megnézzük, hogy a legtöbb meghibásodott PC miért kerül vissza a gyártóhoz és/vagy a szervizbe, nem a merevlemez az elsődleges, sőt, még csak nem is a másodlagos ok. Ha őszinték akarunk lenni, el kell ismerjük, hogy a chipek magasabb meghibásodási szinttel bírnak ezekben a rendszerekben, mint a merevlemezek.” – fejtette ki véleményét a Seagate igazgatója.

Teljesítmény tekintetében Watkins szintén az SSD-k ellen beszélt: szerinte a hibrid megoldások közel ugyanazt hozzák ilyen téren, mint a tisztán memórialapú megoldások. Ráadásul az energiafogyasztás csökkentésében is mérsékelte a flash-es eszközök szerepét a szakember. A háttértár ugyanis egy noteszgép fogyasztásából maximum 10 százalékkal részesedik – ennek még a teljes megszüntetése sem hoz drámai változást az egy akkumulátortöltéssel elérhető üzemidő tekintetében. Mindamellett majdnem SSD-szintű mérséklés érhető el az energiafelhasználásban a hibrid winchesterek révén, amelyek viszont (ma még) jóval olcsóbbak a memórialapú háttértárolóknál.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés