Connect with us

technokrata

Toshiba: winchester helyett memória alapú háttértárolót

Laptop

Toshiba: winchester helyett memória alapú háttértárolót

A japán vállalatnál is hangsúlyos szerepet kap a jövő adattárolási technológiája.

Napjainkban a második legnagyobb piaci tényezőként ismert a szigetországbeli vállalat, a NAND-típusú flashmemóriák tekintetében. Éppen ezért nem mindegy, hogy a vállalat vezetői milyen irányt jelölnek ki a jövőre vonatkozóan. Eddig ugyan távol tartották magukat az SSD (solid state disk) típusú adattárolóktól, ám nemrég bejelentették, hogy 2008-ra felkarolják a középtávon már winchester-egyeduralmat fenyegető technikát.

Mindez azt jelenti, hogy jövőre megjelennek az első olyan memórialapú tárolóegységek a Toshiba gondozásában, melyek 32-128 GB közötti kapacitással rendelkeznek, és ezt mindössze 1,8 colos fizikai méret mellett tudják biztosítani. Így nem csak, hogy hagyományos, asztali PC-kben és noteszgépekben lehet felhasználni majd ezeket a termékeket, hanem az olyan hordozható elektronikai készülékekben is, mint amilyenek például a médialejátszók. Emellett természetesen 2,5 colos (vagyis standard laptopwinchester) méretben is debütál néhány modell.

A Toshiba ezzel beáll abba a sorba, melynek tagja már a világ legnagyobb memóriachip-készítő vállalata, a Samsung, illetve a japán vállalat szerződéses partnere, a SanDisk is. Hasonló terveket dédelget a szintén memóriaiparban érdekelt távol-keleti Micron Techonogy, mely a következő negyedévre ígérte SSD-inek tömegtermelését. A felfutó előállítási kapacitások révén pedig talán végre megindulhat a komolyabb áresés – a memóriaalapú adattárolók egyik legnagyobb hátránya ugyanis pont ezt: túl drágák kommersz felhasználásra.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin