Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öldöklő harc a videokártya piacon

Laptop

Öldöklő harc a videokártya piacon

Ati, Intel, Nvidia – melyik cég tudta növelni eladásait, és kinek a kárára? Cikkünkből kiderül.

Tulajdonképpen nem történt változás a videokártyák piacán – ha a trendeket nézzük. Még mindig az Intel adja el a legtöbb grafikus vezérlőt, amit csak és kizárólag (alaplapra) integrált megoldásainak köszönhet. Második továbbra is az Nvidia, míg a harmadik helyre az Ati futott be. A három dobogós azonban nem bebetonozott pozíciókból folytat küzdelmet egymás ellenében: az Intel és az Nvidia a második negyedévhez képest a harmadik negyedévben növelni tudta részesedését (az első vállalat 37,6 százalékról 38 százalékra, utóbbi pedig 32,6 százalékról 33,9 százalékra). Ezt főként az AMD birtokában levő Ati sínylette meg: az egykor kanadai tulajdonú vállalat fejlesztései ismét vesztettek pozíciójukból (19,5 százalékról 19,1 százalékra).

Nem volt ez mindig így: a második és harmadik helyezett nagyjából tavaly ilyenkor váltotta egymást: 2006 második negyedévében még az Ati vezetett, ám az Nvidia új videokártyáinak megjelenésével, az Ati fejlesztéseinek akadozásával a rivális vállalat le tudta taszítani a dobogó második fokáról a kanadaiakat.

A futottak még kategóriába tartozó gyártók mind veszítettek piaci pozíciójukból: a Via (7,7 százalékról 6,63 százalékra), a SiS (2,5 százalékról 2,1 százalékra) és a Matrox Graphics (0,2 százalékról 0,1 százalékra) egyaránt a két legnagyobb előretörésének áldozata.

Váratlan eredmények
„2007 harmadik negyede volt a második negyedév a sorban, ami meglepett bennünket. Az eggyel korábbi időszakban, ami általában lanyha keresletet szokott hozni, szokatlanul erős eladásokat produkált, a harmadik negyedben pedig rekordot döntöttek a grafikus vezérlők eladásai.” – összegezte Jon Peddie piackutató, a videokártyapiac adatainak elemzése után. Peddie annak tulajdonította az eladások felpörgését, hogy a felhasználók egyre inkább a multimédia-gazdag rendszerek felé fordulnak, illetve a Vista hardverigényeinek egyre dominánsabb piaci befolyásoló hatását is érezni véli a szakértő.

A harmadik negyedévben 97,85 millió darab videovezérlőt szállítottak le a cégek, ami 20 százalékkal több, mint a második negyed hasonló adata, illetve 18,2 százalékkal több, mint amit 2006 hasonló időszakában produkálni tudtak. Az Nvidia 25,1 százalékkal, az Intel 21,6 százalékkal, az AMD pedig 17,8 százalékkal növelte eladásait. Az Nvidia további előretörése várható, ha legújabb DirectX 10-es videokártyája, a Geforce 8800 GT beváltja a hozzá fűzött reményeket: az alacsonyabb fogyasztási és kategóriájához mérten magas teljesítményadatokat felvonultató Geforce gyakorlatilag a vállalat új sikerterméke lehet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés