Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb játékot ígér a Microsoft

Laptop

Olcsóbb játékot ígér a Microsoft

Csökken az Xbox ára – cikkünkből az is kiderül, mennyivel.

Habár a Microsoft heteken keresztül tagadta, most mégis kiderült, hogy mérsékelni fogja konzoljának árát. Az USA nagy forgalmat bonyolító kiskereskedőinél ugyanis felbukkantak az első olyan poszterek, amelyek az Xbox 360 prémium kategóriás változatának árcsökkentését hirdetik. Jelenleg az észak-amerikai kontinensen 400 dollárt kell kifizetni egy ilyen játékgépért – ez fog lecsökkeni 350 dollárra, várhatóan augusztus közepétől (az alapkészülék pedig 250 dollárba kerül majd). Tulajdonképpen a döntéssel Redmond helyet csinál egy új változatnak, ami az elit modell kategóriáját képviseli. Ez kapja majd meg a korábbi 400 dolláros árcédulát.

Elsősorban nem is a Sony Playstation 3-ja miatt kényszerül a lépés megtételére a Microsoft, sokkal inkább a nevető harmadik, a Nintendo mozgásérzékelős kontrollerével ellátott Wii konzolja indukálja az árcsökkentést. A szintén távol-keleti rivális komoly konkurenciát támasztott a redmondi készüléknek, hiszen annak ellenére, hogy hosszú hónapokkal később jelent meg, kevésbé látványos grafikára képes, mégis, a tavaszi időszak végére már a havi eladások tekintetében lenyomta az Xbox 360-at. A Wii miatti árcsökkentés szükségességét egyébként korábban a redmondi vezetőség hivatalosan is elismerte (csak arról nem voltak hajlandók nyilatkozni, hogy mikor és mennyit faragnak le az árból).

Tudni kell, hogy a konzolokat jellemzően ráfizetéssel értékesítik a vállalatok: általában többe kerül az előállításuk, mint amennyit aztán a boltokban a vevőtől elkérnek. A hiányt a rá megjelenő játékok licencdíjaiból fedezik később (ezért nem véletlen, hogy míg színvonalas PC-s játékot 1-2 ezer forintért is lehet már kapni, a konzolos szórakozásra jellemzően 5-8-10 ezer forintot kell költeni). Nos, a Nintendo Wii esetében ez a jelenség nem áll fenn – habár ez a legolcsóbb a triász tagjai közül, mégis, a játékgépet haszonnal értékesíti a vállalat. Vagyis a Microsoft kényszerpályán mozog: tovább kell rontania konzolrészlegének profitmutatóit azért, hogy versenyben maradhasson, miközben a Nintendóhoz „dől a pénz”. Idővel persze majd az Xboxok is hajthatnak némi hasznot – amint a gyártástechnológia annyira felfejlődik, hogy olcsóbban és még nagyobb mennyiségben lehet előállítani az alkatrészeket.

Érdekesség, hogy a Microsoft nemrég ismerte el: konzoljainak nagy része egy minőségi hibás tömítőgyűrű miatt gyári hibával került ki a vevőkhöz. Az újabb változatok azonban már mentesek ettől a hibától (igaz, ez a korábbi vásárlókat nem nagyon kárpótolja).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés