Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows helyett Windows-kompatibilis operációs rendszert!

Laptop

Windows helyett Windows-kompatibilis operációs rendszert!

Ingyenes, mégis futnak rajta a Windows XP-s programok, driverek.

A ReactOS egy olyan nyíltforrású operációs rendszer, mely alternatívát nyújt a Microsoft fejlesztette Windows XP-vel szemben. Míg ez utóbbiért tízezreket kell fizetni, addig a ReactOS ingyenesen használható. Fejlesztői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy bináris kompatibilitást biztosítsanak mind alkalmazás-, mind driver szinten a microsoftos rendszerekkel. Ez azt jelenti, hogy az NT-hez és XP-hez készített szoftverek és az eszközmeghatjók működőképesek a ReactOS alatt is.

Mi szükség van egy ilyen operációs rendszerre, ha olyan alkalmazásokkal, mint a Wine, linuxon is lehet futtatni Windows-os programokat? A fejlesztők szerint nem céljuk versenyre kelni a Wine-nal, sőt, a ReactOS nagyban épít a projektre. A szoftvert olyan felhasználóknak készítik, akik akkor sem váltanának Redmond szoftveréről, ha kötelező lenne. Bennük a kompatibilitás és a nagyon hasonló külső kinézet azt az érzetet keltheti, hogy valójában egy Windows előtt ülnek. Így kikerülhető a rendszer újratanulásával kapcsolatos nehézségek nagy része, gond nélkül futtathatók a korábban használt szoftverek, nem jelentkezik hardveres inkompatibilitási probléma (csak ha a Windows XP-ben is fennállt) – igaz, ennek az az ára, hogy hivatalos segítséget nem is kaphat a felhasználó a Microsofttól, amennyiben problémája adódik.

Maga az operációs rendszer még korai fejlesztési stádiumban van, a legutóbbi változat a 0.3.3-as alfaverzió. Éppen ezért a Windows XP kiváltására általános körülmények között még nem alkalmas, de a projekt mögött állók szerint előbb-utóbb el fogják érni azt a szintet. Kérdés persze, hogy mikor – a roadmap szerint valamikor az újév környékére várható a 0.5-ös kiadás. A 1.0-s változat létrejötte után sem ér véget a fejlődés, a projekt mögött állók nagyratörő elképzelése szerint olyan új képességekkel (például beépített POSIX kompatibilitás, a többasztalos kezelőfelület natív támogatása stb.) is fel akarják vértezni a ReactOS-t, amely az eredeti Windows-ban nem található meg.

Akit ez a rövid bemutató felcsigázott, az ezen a linken szerezheti be és próbálhatja ki a szoftvert – akár Live CD, azaz telepítést nem igénylő formában is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés