Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túl drága a processzorfejlesztés?

Laptop

Túl drága a processzorfejlesztés?

Az ipar résztvevői már nem bírják külön-külön a fejlesztést.

Több nagyvállalat is összefogott annak érdekében, hogy a 32 nanométeres gyártási eljárásra való áttérés ne legyen olyan „fájdalmas” – vagyis hogy csökkentsék a költségeket az együttműködés által. Az IBM Common Platform technológia név alatt kötött egyezséget a Samsung Electronics, az Infineon Technologies és a Freescale Semiconductor cégekkel. Megállapodásuk szerint a CMOS gyártási technológia megosztása mellett a PDK-k (process design kitek) fejlesztését is közösen végzik.

Az együttműködésnek köszönhetően minimalizálhatók a költségek és a komplexitás, ugyanakkor a technológiával megalkotott chipek teljesítménye magas. Segíti az új anyagok, mint a magas k együtthatójú és a fémkapus megoldás adoptálását; a litográfiai eljárások hatékonyságának fokozását; valamint a fő fejlesztésből származó egyéb technológiák, mint amilyen az RF CMOS, a beágyazott DRAM vagy az eDRAM hatékonyabb létrehozását.

Nem ez az első ilyen jellegű összefogás: már a 90, a 65 és a 45 nanométeres csíkszélességgel bíró lapkák létrehozásában is támogatták egymást a vállalatok. Így ugyanis lecsökkennek a fejlesztési költségek, hiszen nem kell minden cégnek egyformán nagy erőforrásokat fordítani a technológiák kidolgozására – azok megoszlanak a szövetség tagjai között. Az IBM például a fentiek miatt képessé válik a gyártóüzemek szinkronizálására, amivel rugalmasabban állhat a nagymennyiségű chipet igénylő OEM kliensei rendelkezésére.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés