Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linus Torvalds „beszólt” a Microsoftnak

Laptop

Linus Torvalds „beszólt” a Microsoftnak

A Windows is szabadalomsértő?

A hónap közepén pattant ki a lassan az egész szoftveripart állásfoglalásra kényszerítő esemény: egy interjúban Brad Smith, a Microsoft egyik sztárügyvédje az open source közösséget burkoltan támadó nyilatkozatott tett. Eszerint a Linux kernel a cég 42 szabadalmát sérti meg. Pár nappal később a Microsoft szellemi tulajdonért és licencelésért felelős részlegének egyik vezetője, Horacio Gutierrez a következőket mondta: „Nem teszünk jogi lépéseket. Ha akartuk volna, már évekkel korábban megtehettük volna.”

Ehelyett Redmond kiállt a disztribútorokkal való megállapodások (mint amit tavaly a Novellel kötött) számának növelése mellett. A Free Software Foundation azonban júliusban tervezi a General Public License harmadik kiadását ismertetni a nyilvánossággal; ez elhozná a disztribútorok számára a quid pro quo (valamit valamiért) megállapodások tilalmát. Ha életbe lép a GPL 3, akkor a fejlesztők nem köthetnek a Novell-Microsoft egyezségekhez hasonló szerződést, aminek természetesen ez utóbbi vállalat nem örül. A nemrég kiadott vállalati nyilatkozat szerint Redmond ezt a nyílt és zárt forrású világ közé felépített híd lebontására irányuló kísérletnek tekinti. Mindazonáltal Gutierrez közölte, hogy ha ez be is következik, akkor sem fogják perrel fenyegetni sem a fejlesztőket, sem a felhasználókat; ehelyett inkább alternatív módszereket keresnek szoftverszabadalmaik feletti jogaik érvényesítésére.

Az ügyben pár napja Linus Torvalds, a Linux létrehozója, és a nyílt forrású fejlesztőközösség egyik meghatározó alakja is nyilatkozott. A skandináv származású férfi szerint – aki az InformationWeel számára adott interjút – sokkal inkább a Microsoft sért védett szabadalmakat, mintsem a Linux. Torvalds úgy vélekedett, hogy ha a pingvines operációs rendszerhez hasonlóan kritikus szemmel átvizsgálásra kerülne a Windows forráskódja, akkor a Microsoft más vállalatok bejegyzett szabadalmainak megsértésével találná magát szembe. Torvalds megjegyezte, hogy amennyiben Redmondnak van valami a tarsolyában, akkor terítse ki a lapjait, hogy a linuxosok bebizonyíthassák, hamisak-e a vádak, vagy inkább ne fenyegetőzzön.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés