Connect with us

technokrata

Befellegzett a régi CD/DVD meghajtóknak

Laptop

Befellegzett a régi CD/DVD meghajtóknak

Még 2007-ben megszűnik a gyártás.

A soros ATA interfész hamar népszerűvé vált megjelenését követően a számítógéptulajdonosok körében: könnyebben szerelhető, kevésbé akadályozza a házon belül a légmozgást, ráadásul az „alá tartozó” szabvány akár 150 MB/s-os adatátviteli sebességet (SATA-2 esetén 300 MB/s-ot) is kínál. Ezt a tempót azonban a winchesterek még mindig nem tudják megközelíteni, mechanikus kialakításuknak köszönhetően; hát még az optikai meghajtók. Ez utóbbiaknál meg is maradt a PATA csatolófelület.

De már nem sokáig. Elemzők szerint 2007-ben átbillen a mérleg, és egyre kevesebb számítógépforgalmazó rendel olyan konfigurációkat, amelyekben még ATAPI-s ODD van. Ezt a tajvani gyártótól származó információk támasztják alá: a távol-keleti szigetország hardverkészítő cégei egyöntetűen állítják, hogy egyre több kérést kapnak SATA-s CD- és DVD-meghajtóra. A változást jól érzékelteti, hogy az eddig túlsúlyban levő ATAPI-s optikai meghajtók részaránya az eladásokban 50 százalék alá csökken, míg a SATA-s változatok részesedése ugyanilyen mértékben emelkedik.

A soros ATA sem technológiailag, sem költség szempontjából nem mutat komolyabb különbséget az ATAPI-hoz képest. Távozását elősegíti, hogy az Intel is letette a voksát a SATA csatolós optikai meghajtók mellett: a nemrégiben megjelent chipkészletek egyike sem támogatja már natívan. Az alaplapgyártóknak maguknak kell kiegészítő chip révén biztosítaniuk a PATA csatlakozást, amennyiben úgy érzik, hogy erre szükség van.

Érdekes ugyanakkor, hogy a PC-iket maguk összeszerelők jelentette piacon a váltás még várat magára. A Pioneer, a Sony, a BenQ, az LG és a Plextor is kínál SATA-s ODD-ket, ám ezek kiskereskedelmi ára 20-30 százalékkal magasabb, mint az azonos tudású, de ATAPI-s meghajtóké.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin