Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan hívják az új AMD processzort?

Laptop

Hogyan hívják az új AMD processzort?

Natív négy magos, de többé már nem Athlon.

Hétfőn jelentette be az Advanced Micro Devices, hogy az új processzorai milyen elnevezést kapnak (illetve ekkor számolt be Ati videokártyáiról is; ezekről bővebben itt és itt). Az új CPU – szakítva az „athlonos” hagyománnyal – Phenom modellnévre hallgat, és piaci megjelenésére az év második felében lehet számítani. Ekkortól lesznek megvásárolhatók a négymagos és kétmagos változatok. Az előbbi érdekessége, hogy natív négymagos kialakításúak, szemben az Intel Core 2 Quad változataival, melyek tulajdonképpen két darab kétmagos processzor „összetapasztásából” születtek meg. További részletek az új CPU-król.

Egy San Francisco-i bemutatón az AMD ízelítőt adott új, nyolcmagos platformjáról (FASN8, a kiejtése megegyezik a „fascinate” (elbűvöl) angol szóéval). Ezt úgy tudta megvalósítani a chipgyártó vállalat, hogy két négymagos Phenom processzort helyezett az új chipkészlettel rendelkező alaplapba, amelyben egy DirectX 10-es Ati Radeon HD 2900 XT dolgozott videokártya gyanánt. Ezzel az AMD gyakorlatilag a PC működéséhez legszükségesebb hardverelemeket (kivéve a háttértárakat) egyetlen kézből tudja nyújtani.

Ismeretes, hogy az Intel eredeti tervei szerint csak a jövő év elején dobná piacra natív négymagos processzorát, ami helyzeti előnybe juttathatja az AMD-t (bár a helyzet még képlékeny). Erre pedig az elmúlt években talán most van a leginkább szüksége a vállalatnak, mert a közel tízszer nagyobb értékű, tőkeerejű riválisa az igencsak jól sikerült Core (2) mikroarchitektúrának köszönhetően komolyan fenyegeti az AMD nagy nehezen megszerzett piaci pozícióit. Az Advanced Micro Devices az elmúlt fél évben csak úgy tudta megőrizni 20-25 százalékos részesedését, hogy jelentősen csökkentette processzorainak árát – ez pedig rossz hatással volt a bevételekre és a profitra is. Tovább nehezíti a cég helyzetét, hogy a tavaly milliárdokért felvásárolt Ati nagy terhet ró a vállalatra: éppen gyengélkedik az Nvidiával szemben, később tudott csak piacra lépni az első DirectX 10-es gyorsítókártyákkal, amelyeket így szintén nem árazhatott drágábbra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés