Connect with us

Hirdetés

technokrata

Radikális átalakulás előtt a notebookok

Laptop

Radikális átalakulás előtt a notebookok

2010-re ígérik a jelenség kiteljesedését.

Tavaly kezdtek az első hírek szállingózni arról, hogy a memóriaalapú adattárolás már olyan mértékben olcsóvá vált, hogy a legdrágább, csúcskategóriás noteszgépekben hamarosan megjelenhetnek az első, mágneses adatrögzítést, mozgó alkatrészeket nélkülöző háttértárak. A Solid State Diskek (SSD) az év első felében debütáltak a nagyközönség előtt; ám még mindig 5-600 dollárral kerülnek többe egy náluk kétszer nagyobb kapacitású winchesterhez képest. A forradalom azonban elkezdődött.

Legalábbis az Isuppli becslése szerint. A piackutató cég úgy véli, hogy 2010-re a forgalomba hozott mobil számítógépek negyede tartalmaz majd SSD-t, 58 százalékuk pedig hibrid merevlemezzel (nagyméretű memóriapuffert tartalmazó winchester – HHD) fog rendelkezni. Jelenleg az első szegmens részesedése százalékosan még nem kimutatható, és a HHD-k is mindössze a mobil merevlemezek 1 százalékát adják ennek a piacnak.

Számszerűsítve ez a következőt jelenti: 2009 utolsó negyedévében 24 millió olyan notebook talál majd gazdára, amely valamilyen flash-es adattárolót hordoz magában (ilyen eszközök 2007 első negyedévében még csupán 143.600 darabszámmal vették ki a részüket az értékesítésekből). 2009 utolsó három hónapjában egyébként mintegy 40 millió noteszgépet adnak majd el – állítja az Isuppli becslése -, amelyek között 60 százalékos részesedéssel bírnak majd az SSD-s modellek. Mindezt az a drasztikus áresés idézi elő, ami az évtized végére már „winchesteri” magasságokba süllyeszti a memórialapú háttértárolók árát.

Arra nem tér ki a piackutató vállalat, hogy egy tipikus SSD mennyibe fog kerülni 2009 végén, és arról sem bocsátkozott találgatásokba az Isuppli, hogy a tipikus végfelhasználónak milyen kapacitásra lesz szüksége ekkor. Egy korábbi, a Gartner által bejelentett becslés szerint a PC-k számára 2015-ig a winchesterek jelentik a fő tárolási technológiát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés