Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit tud a leggyorsabb, DirectX 10-es Ati videokártya?

Laptop

Mit tud a leggyorsabb, DirectX 10-es Ati videokártya?

Fizikai képességek és teljesítményadatok.

Tegnap írtunk arról, hogy az AMD/Ati bemutatta végre, milyenek is lesznek DirectX 10-es videokártyái. A Radeon HD 2900 XT változat a pletykák szerint május 14-én kerül a boltokba, addig pedig érdemes elcsámcsogni a kiderült technikai paramétereken. A kezdetben 80, majd később 65 nanométeres gyártási eljárással készülő R600-as GPU-k mintegy 700 millió tranzisztort tartalmaznak magukban, ami majdnem 20 millióval több, mint az Nvidia G80-as lapkájának hasonló paramétere. Nagyobb órajelen (800 MHz) fognak járni az AMD ezen grafikus processzorai, melyek 320 shaderrel rendelkeznek.

Többféle információ is napvilágot látott arról, hogy milyen memóriákkal működik együtt az új Radeon. Nos, a DDR2, a GDDR3 és GDDR4 típusokat egyaránt támogatja, az utóbbiból összesen 1 GB-nyi kerül a HD 2900 XT modellelnevezést kapott videokártyára. A memória 1100 MHz-es órajelen üzemel, vagyis nagyobb frekvencián, mint a rivális chipjei (8-900 MHz). Igen komoly teljesítménynövelő tényező, hogy az Nvidia új grafikus vezérlőihez képest (8800 GTS – 320 bit, 8800 GTX – 384 bit) nagyobb sávszélességet kapott a memóriainterfész (512 bites).

Arról, hogy ez mennyire lett hatásos, egy gyors tesztet végzett a DailyTech, mely hozzájutott a kártyák egyik első példányához. A mért értékek alapján a 640 MB-nyi memóriával felszerelt 8800 GTS-t meghaladó teljesítményt tud felmutatni (a F.E.A.R. esetében például kiegyenlített lett az eredmény, de az Oblivionnál már majdnem 25 százalékos különbséget mértek, a Radeon javára). A további részletek itt.

A felsőkategória után nem kell sokat várni (vagy legalábbis annyit biztosan nem, mint az Nvidia esetén), és a Radeon HD 2600-as, 2400-as videokártyák is megjelennek a piacon. Valószínűleg ezek is beférnek egy standard méretű házba, hiszen a 2900 XT is fogyókúrán esett át, így „mindössze 9,5 col hosszú lett). A hűtés ugyan továbbra is elfoglal még egy slotot, ez azonban ebben a kategóriában egyáltalán nem meglepő.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés