Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk a Fujitsu Siemens „kocka PC-jét”

Laptop

Kipróbáltuk a Fujitsu Siemens „kocka PC-jét”

Kompakt méret, tetszetős kivitel, halk működés – teszteltük az Esprimo Q5000-est.

Számítógép vásárlás előtt érdemes tisztázni, hogy mire is akarja használni az ember a PC-t. Ha nem fog komoly 3D-s teljesítményt igénylő alkalmazásokat futtatni, sőt, minél kevesebb vesződést szeretne a géppel, akkor a legjobb körülnézni a komplett konfigurációk között, ahelyett, hogy különálló alkatrészekből rakna össze egy konfigurációt a leendő tulajdonos. Fontos a kis méret, a könnyű elhelyezhetőség, a tetszetős kivitel? Ez esetben a Fujitsu Siemens tavaly év végén bemutatott Esprimo Q5000-ese nagy eséllyel indul a vásárló kegyeiért zajló küzdelemben.

És miért? Mert a fenti követelményeknek mind megfelel: egy komplett számítógépet kapunk mindössze 1,3 kilogrammos tömeg és 165x167x56 milliméteres fizikai méretek mellett. Vagyis a gép bárhova könnyen „elrejthető”, ha nem akarja a felhasználó PC-vel csúfítani munkakörnyezetét. És ha elől marad, akkor sincs oka szégyenkezésre: a közel kocka kivitel majdhogynem méltóságteljes, fekete-szürke színekben lapul meg a környezetünkben. Semmi fölösleges sallang, a kezelőszervek összesen két gombra korlátozódnak (a kéken világító bekapcsoló és a DVD-író lemezkiadó gombjára). Talán az egyetlen, design ellen felhozható érv, hogy a zongoralakk-szerű bevonat könnyen koszolódik, főleg arra érzékeny a felület, ha megfogdossuk. A nálunk járt tesztkészüléken is látszott, hogy már néhány helyen be kellett mutatkoznia.

Az Esprimo Q5000-es frontoldalán a fentieken túl két USB-csatlakozó került, ami az összesen négy ilyen feladatot ellátó port fele. Ide érdemes dugni a pendrive-okat és más, USB-s eszközöket, mert a hátsó kettőt a billentyűzet és az egér el fogja foglalni. Apropó, beviteli eszközök: amilyen kellemes magának a számítógépnek a kinézete, annyira elrontja az összképet a hozzá kapott Fujitsu Siemens billentyűzet és egér. Látszik, hogy ezzel már nem akarták növelni a költségeket, így – habár a billentyűzet USB-s kábele cserélhető, ami dicséretes, viszont angol kiosztású, ami pedig nem az – az olcsóbb darabok cserére sarkallják a felhasználót (különösen a 2007-ben hihetetlen módon még mindig mechanikai elven működő, mindössze három gombbal rendelkező egér esetén igaz ez a megállapítás!).

De térjünk vissza a készülékhez, pontosabban annak hátuljához. Itt kapott helyt a légcserélő nyílás, amin keresztül egészen a processzorhűtő bordáig belátni (sajnos a belsejét nem nézhettük meg, mivel a ház kialakítása olyan, hogy azt otthoni környezetben nem lehet szétszedni). Táp és DVI-s monitorcsatlakozó (a csomagban jár hozzá egy D-Sub átalakító), ami természetes, viszont az S-video már szokatlan (de kellemes) meglepetés; a készülék multimédiás képességeit erősíti. Található rajta LAN-csatlakozó, de a készülék vezetékmentes hálózatra (802.11g) is képes kapcsolódni. Igaz, a hozzá adott antenna viszonylag kisméretű, de a tesztelés alatt tökéletesen teljesített (bár 6-8 méternél nem került távolabb az access pointtól). Egy Firewire és három hang port (mikrofon és vonali bemenet, valamint egy kimenet) teszi teljessé a képet.

Nem ejtettünk még szót a gumilábakról, amelyek pedig igen hasznosak, mivel megakadályozzák, hogy véletlenül le/arrébb lökjük a Q5000-est.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés