Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kié is az MP3?

Laptop

Kié is az MP3?

Másfél milliárd dollár múlhat rajta!

Nemrég peres eljárás indult a Microsoft ellen, amiért ez utóbbi vállalat nem fizetett az MP3 kodekek használatának jogáért – állítja a felperes Alcatel-Lucent. Redmond semmilyen kivetnivalót nem talált a legnépszerűbb hangtömörítő technika általa való alkalmazásában – a német Fraunhofer Intézet, a szabvány megalkotója ugyanis megkapta az amerikai szoftveróriástól az MP3 használati jogát, 16 millió dolláros jogdíj ellenében.

Amint az az intézet website-ján is olvasható, az európai kutatószervezet nélkül ma nem lenne MP3. Ezt nem is vitatja az Alcatel-Lucent, viszont azt állítja, hogy a Fraunhofernél egy részletet kihagynak az MP3 történetéből. Az amerikai vállalat szerint a Bell Labs volt a fő kreatív motor a tömörítés megalkotásánál – a Bellt pedig felvásárolta a Lucent Technologies, amivel pedig aztán az Alcatel lépett partneri kapcsolatra. Máris körbeérnek a szálak, és indulhatott a per a Microsoft ellen – Redmond pedig akár másfél milliárd dolláros licencdíjat is kifizethet, ha a bíróság a felperesnek ad igazat.

A folyamatban levő per egyik vezető ügyvédje, John M. Desmarais szerint az MP3 főbb irányvonalai közel egy évtizede készen voltak már, amikor a Fraunhofer Intézet belépett a képbe. Állítása értelmében a Bell Labs az 1980-as évek közepére lefektette az alapelveket. Ami nem jelenti azt, hogy a Fraunhofer nem tett sokat azért, hogy a tömörítőszabvány létrejöhessen, sietett leszögezni az ügyvéd, viszont azt igen, hogy a Bell Labs-nek is kötődnek szerzői jogai a licenchez. Legalábbis az Alcatel-Lucent szerint.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Thomson is rendelkezik bizonyos jogokkal az MP3 egyes részei felett, és ezeket a jogokat eddig is érvényesítette – több mint 400 gyártóval áll licencelési kapcsolatban. Hasonló követelésekkel lép fel az olasz Sisvel nevű cég, illetve idén februárban egy kis texasi vállalat, a Texas MP3 Technologies szintén bekerült a képbe. Nem egyszerű tehát dűlőre jutni abban a tekintetben, hogy kinek is kell fizetni, ha egy hardvergyártó vagy szoftverfejlesztő legálisan MP3-kompatibilissé szeretné tenni termékét. A Microsoftnak bizonyára nem esne jól egy ekkora kiadás, még akkor sem, ha tőkéje képessé teszi ilyen méretű terhek elviselésére is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés