Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szoftverkalózkodás oka a magas ár?

Laptop

A szoftverkalózkodás oka a magas ár?

Ismét célkeresztben a Microsoft.

Az orosz kormányzat azzal védekezik a Microsoft szoftverek magas kalózkodási szintjének felemlegetésekor, hogy ezért nagy részben a költséges licencek tehetők felelőssé. Ez a szint pedig olyan szinten magas, hogy a BSA Oroszországot abba a tízes toplistába sorolta, mely a kalózszoftverekkel leginkább telített államokat tartalmazza.

Ennek az állapotnak egyébként a szláv országban sem örülnek: Dimitrij Milovancsev, helyettes IT-miniszter arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy nagyon komoly problémát jelent a kalózkodás Oroszországnak. Milovancsev volt az, aki hivatalosan is felvetette, hogy ennek az állapotnak a kialakulásáért jelentős részben a lakosság alacsony bérszintje okolható, illetve az, hogy a programok illegális másolatai olcsón és széles körben hozzáférhetők. A miniszterhelyettes emellett egyes szoftverfejlesztők korlátozó és drága licencelési szabályzatát is felhozta – különösen a Microsoftét, mely az országban nem teszi lehetővé, hogy partnerei olyan számítógépeket adjanak el, melyeken nincs előre telepítve a Windows egy legális példánya.

„Ha Linuxot akarunk használni, akkor törölni kell a Microsoft szoftverét, ami számítógépenként 50 dolláros költséget jelent. Ezt a költséget ki kell fizetni, akár akarunk nyílt forrású szoftvereket használni, akár nem.” – mondta Milovancsev. A miniszterhelyettes emellett a nagyüzemi szoftvermásolók elleni szigorúbb hatósági fellépéseket is sürgette, a lakosságra gyakorolt nyomás növelése helyett.

Az orosz szoftverhelyzet azt követően kapott nemzetközi figyelmet, miután kipattant annak a tanárnak az ügye, aki Windows és Office programok illegális másolatait használta tucatnyi osztályában. Az ügyben Vlagyimir Putyin, jelenlegi, és Mihail Gorbacsov, volt orosz vezető is megszólalt; a Szovjetunió utolsó párttitkára még nyílt levelet is intézett a Microsofthoz, arra kérve a szoftverfejlesztőt, hogy ne büntesse meg szigorúan a tanárt. Az oktatót azzal védték, hogy a szerény oktatási lehetőségek keretei között az iskola képtelen lett volna megvenni a programokat – a bíróság a múlt héten ejtette is a vádat a tanárral szemben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés