Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft dokumentumok a rivális szövegszerkesztőkben és vica versa

Laptop

Microsoft dokumentumok a rivális szövegszerkesztőkben és vica versa

Végre létrejön az átjárhatóság az Office és a nyíltforrású irodai file-formátumok között.

Még a tavalyi évben kezdte meg a Microsoft a SourceForge-nál azt a projektjét, mellyel a saját és a nyíltforrású irodai file-formátumok közötti átjárhatóságot akarta megteremteni. Nos, a projekt révbe ért, Redmond ugyanis bejelentette, hogy a mai nappal kiadja az Office Open XML (OOXML) és az Open Document Format (ODF) oda-vissza konvertálására képes szoftverét (letöltés itt). Ennek révén teljesen mindeggyé válik, hogy melyik platformon került létrehozásra egy dokumentum – az a másikon is visszaolvasható lesz.

Amint azt egy ideje már tudni lehet, az OOXML lett az alapértelmezett dokumentumformátum az Office 2007-ben, míg az ODF-et Redmond olyan riválisai használják, mint az IBM, a Sun Microsystems és a Novell. A ma kiadásra kerülő plugin telepítésével a legújabb, a 2003-as és az XP kiadású Office-ok felhasználói biztosíthatják az átjárhatóságot: a Wordben elkészített dokumentumot egy kattintással ODF-ben is el lehet menteni. Természetesen ugyanígy lehetőség nyílik ez utóbbi formátumban készült irományok microsoftos szövegszerkesztőben való megnyitására is.

Ugyanaz a csoport, amelyik a Microsoft partnereként a fenti alkalmazáson dolgozott, most még nagyobb fába vágja a fejszéjét: hasonló átjárhatóságot akarnak biztosítani az Excel táblázatkezelő, valamint a Powerpoint bemutatókészítő alkalmazás, illetve ezek nyíltforrású változata között. Ezt Jean Paoli, a Microsoft XML architektúra felelőse nyilatkozta nemrégiben. Paoli közlése szerint ezek a pluginek szintén nyíltforrású projektek keretében jöhetnek létre, ha minden a tervek szerint megy, akkor még az idei év vége előtt.

Az OpenXML Translator végleges, 1.0-s változata letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés