Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legújabb Geroce 8-as videokártya

Laptop

A legújabb Geroce 8-as videokártya

Híd a csúcs- és a középkategória között.

Az Nvidia Geforce 8600-as és 8800GTX grafikus vezérlője képviseli a nyolcadik generációs Geforce-ok közép- és csúcskategóriáját. Míg az előbbi 200 dolláros áron kerül forgalomba, a felső szint olcsóbbik darabjáért, a GTS változatért 450 dollárt kérnek el. A kettő között azonban létezik egy nagy szakadék, melyet az Nvidia nem tervez kitöltetlenül hagyni – ebbe a szegmensbe pozícionálja a 8800GTS 320MB névre keresztelt modellt.

Miben különbözik ez a megoldás a 640 MB-nyi memóriával ellátott GTS változattól? Nos, a 300 dollárért forgalomba hozni tervezett grafikus gyorsító egyetlen ponton tér el a fenti modelltől: a 64 MB-os memóriachipek helyett 32 MB-os lapkákat pakolnak a videokártyára, azaz, amint az a nevéből is adódik, csökkentett memóriamérettel bír. Minden más változatlan – ugyanaz a G80-as GPU dolgozik a kártyán, amely 500 MHz-es órajelen üzemel, a 96 stream processzor pedig 1200 MHz-en ketyeg; illetve rendelkezik 24 textúrázó mapping és 20 raszterező egységgel is. Maguk a memóriák sem változtak: a 800 MHz-en működő DDR modulok 64 GB/s-os sávszélességet kínálnak.

A The Inquirer becslése szerint a fenti két árból kikövetkeztethető, hogy a GPU „csak” az ár 20 százalékát adja. Ha ugyanis a 640 MB-nyi GDDR3 memória 55%, a hűtés 10%, a PCB durván 15%-ban felelős a végső árcéduláért, akkor a grafikus vezérlőegységnek nagyjából az ár ötöde jut. Ez már csak azért is figyelmet érdemlően alacsony ár, mivel a G80-as az egyik legösszetettebb mikroprocesszor – az Athlon 64-gyel, a Core 2-vel és a Sony-féle Cellel egyaránt felveszi a versenyt e tekintetben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés