Connect with us
Hirdetés

technokrata

A hibrid meghajtóé a jövő

Laptop

A hibrid meghajtóé a jövő

Az öt legnagyobb merevlemezgyártó összefogott.

Habár az elmúlt napokban két gyártó flash memóriás háttértárolójáról is írtunk (itt és itt), a közeljövő mindenképpen a két technika ötvözéséből születő készülékeké lesz. Ezek a hibrid merevlemezek, melyekkel korábban már foglalkoztunk. A készülékek legfontosabb ismérve, hogy jelentős energiaigény-csökkenést hoznak – az eltárolni kívánt adatok ugyanis először a flash-tárba kerülnek, és a lemezeket csak akkor pörgeti fel a winchester, ha ez a tár már megtelt.

A technológia kiaknázásához a Seagate Technology, a Hitachi, a Samsung, a Fujitsu és a Toshiba koalícióra lépett: az öt vállalat megalapította a Hybrid Storage Alliance-t. A kezdeményezés egyik fontos célja, hogy a hibridmerevlemez-technológia előnyeiről minél szélesebb körben tájékoztassák a számítógépgyártókat és természetesen a végfelhasználókat. Emellett a Microsoft is felkarolta az új technológiát: a Windows Vistában már megtalálható ReadyDrive rendszer ugyanis a kulcs rendszerfile-okat a gyors flash memóriachipekben tárolja, ahelyett, hogy a lassú mágneses adatrögzítést venné igénybe. Ezzel sokkal gyorsabbá válhat az olyan feladatok végrehajtása, mint az operációs rendszer betöltése, illetve a készenléti vagy hibernációs állapotból való „visszatérés”.

Nézzük kicsit részletesebben, mitől is hibrid a készülék! Tartalmaz mágneses adatrögzítésre alapuló adathordozó tányérokat, mint a hagyományos winchesterek, ám emellett flash memóriachipeket is szereltek az eszköz házába. Amint azt már fent is említettük, a kiírandó adatok először ez utóbbiba kerülnek be, és anélkül lehet hozzáférni az itt eltárolt információhoz, hogy ahhoz a lassabb, energiaigényesebb tányérokhoz kellene nyúlni.

Arra egyelőre nem derült fény, hogy a hat legnagyobb winchestergyártó közül a Western Digital (mely a második legnagyobb a csoportban) miért nem vesz részt a szövetségben.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés