Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassan jönnek majd az új AMD processzorok?

Laptop

Lassan jönnek majd az új AMD processzorok?

A cég roadmapje szerint lassú váltás várható az Intel rivális CPU-i terén.

Idén, 2007 harmadik negyedévében tervezi az Advanced Micro Devices bemutatni új, asztali számítógépekbe szánt processzorcsaládját, mely a K8L kódnevet kapta. A chipgyártó által kiadott útiterv szerint a 65 nanométeres gyártási eljárással készülő CPU-k között kétmagos és négymagos példányok egyaránt lesznek (az még nem tisztázott, hogy egymagos lapkákkal is rendelkezni fog-e a processzorcsalád). A microarchitekturális változtatásoknak köszönhetően ez a CPU jobban fel tudja majd venni a versenyt az Intel Core 2-jeivel szemben.

Az új chip AM2+ foglalatot igényel, és nem lesz kompatibilis a ma létező alaplapokkal. A foglalatnak nagy szerepet szán az AMD, hiszen 2007 utolsó negyedévére már a gyártó összes processzortermékének mintegy 20 százaléka, 2008 első negyedének végére pedig legalább 60 százaléka AM2+ CPU lesz. Legalábbis a Digitimes értesülései szerint. Ha az értesülés valósnak bizonyul, akkor az azt jelenti, hogy az AMD-nek három negyedévre lesz szüksége az asztali PC-kbe szánt lapkák tekintetében bekövetkező instrastrukturális és mikroarchitekturális váltás 70 százalékos megvalósítására. Összehasonlításképp: az AM2 esetében a 754 és 939 lábkiosztású tokozásról való átállás a teljes desktop termékskálát tekintve mindössze fél évig tartott.

Ez a relatív lassú átállás azt jelenti, hogy az AMD-nek kevesebb igazi, „Core 2 verő” képességekkel bíró processzora lesz kint a piacon a következő karácsonyi, újévi időszakban. Pedig a gyártó az Intel újgenerációs processzorainak megjelenésével egy ideje már elvesztette azt a leggyorsabb asztali CPU gyártó címét.

A mobil szegmens átállási sebessége egyelőre nem ismert, bár itt még öldöklőbb harc folyik az Intellel szemben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés