Connect with us

Hirdetés

technokrata

Most érdemes notebookot venni!

Laptop

Most érdemes notebookot venni!

Az ősszel nemcsak a levelek esése indult be – a mobilprocesszorok árai is aláhullanak.

Mindkét, a processzorpiacot uraló vállalat október végét jelölte meg lapkái árának csökkentésére. Az AMD már a hét elején beszámolt arról, hogy mérsékelte mobilprocesszorainak árát. A TL-60-as, kétmagos Turion CPU, melyet kifejezetten a vékony és könnyű noteszgépekhez készít az Advanced Micro Devices, mintegy 26 százalékkal lett olcsóbb. Ez azt jelenti, hogy a 2 GHz-es órajelen működő chip korábbi, 354 dolláros ára helyett immár csak 263 dollárt kell kifizetni. A TL-56, mely mindenben megegyezik a fenti modellel – csak alacsonyabb frekvencián (1,8 GHz) üzemel -, ára a hét elejét megelőző 263 dollárról csökkent 220 dollárra a minap. Végül a TL-52 (1,6 GHz) Turion 220 dollárról esett 184 dollárra.

Az árcsökkentés elősegítheti az AMD-alapú noteszgépek terjedési ütemének növekedését – ez az a szegmens, ahol a gyártó különösen nagy elmaradásban van az Intellel szemben (a szerverek és a desktop komputerek terén évek óta növeli piaci részesedését riválisa kárára). A hordozható számítógépek részesedése pedig folyamatos emelkedést mutat az asztali PC-khez képest. Amíg azonban a processzorok olcsóbbá válnak, más elemek ideiglenesen valamelyest drágíthatják a konfigurációkat (például a Sony akkumulátorok visszahívási akciója miatt, amint arról mi is beszámoltunk korábban).

Nem érintette egyelőre a mobilprocesszorokat az Intel leárazási politikája (a desktop CPU-k azonban olcsóbbak lettek), ám mivel ezek a lapkák ára már jó ideje stagnál, nemsokára itt is csökkenés várható. Ha korábban nem is, a Santa Rosa platform jövő év elejére tervezett megjelenésekor szinte biztosan – a Centrino következő generációjából eddig csak a Core 2 Duo (Merom) CPU-kkal találkozhatott a figyelmes vásárló a notebookokban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés