Connect with us

technokrata

Hamisított videók kiszűrése

Laptop

Hamisított videók kiszűrése

A megmásított képek felfedezésénél is nagyobb kihívás.

A digitális tartalmak korát éljük, egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy rosszul sikerült fényképet az ember pár kattintással jobbá, valószerűbbé igyekszik tenni. Ezzel egészen addig nincs is probléma, amíg nem valaki, valakik direkt megtévesztésére irányul. Ezeket a változtatásokat, ha érti a dolgát az illető, ugyanis nem is olyan könnyű észrevenni. Hasonló, ám még nehezebben észrevehető problémát jelent a meghamisított videók kiszűrése.

A Dartmouth egyetem egyik professzora, Hany Farid jelenleg azon dolgozik, hogy korábban már létrehozott szoftvereinek tudását, melyekkel a digitális képekkel való trükközést lehet felfedezni, kiterjessze. Farid professzor nagy fába vágta a fejszéjét – azt szeretné elérni, hogy szoftveres úton meghatározható legyen: egy adott videó vagy audió állomány vajon érintetlen-e, vagy valaki megváltoztatta az eredetit.

Farid a képelemző szoftverek után azt gondolta, hogy könnyedén megbirkózik a videofolyammal is, ám rájött, hogy ez sokkal keményebb munka. Egy percnyi videó átvizsgálása ezernél is több képkocka végignézését jelenti. Ez memóriaigényes, és a futásidőt is jócskán megnöveli, ecsetelte a legfőbb problémákat a professzor. Pedig jó alapokkal indult a Dartmouth Image Science Group – eszközeiket a hatóságok, a tudományos élet szereplői és a médiumok is használják, felderítendő a meghamisított képeket.

Igaz, videókat nehezebb avatatlan szem számára észrevétlenül megváltoztatni, így kevesebb ilyen anyag is létezik, de ettől még érdemes foglalkozni a jelenséggel, vélte a Dartmouth-i professzor. Ezért egy tanítványával (Weihon Wang) közösen nekiláttak a tervezéshez – a szoftver(ek) kiadásáig azonban akár két év is eltelhet még, állítja Farid.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin