Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy gyerek, egy notebook

Laptop

Egy gyerek, egy notebook

A távol-keleten debütál az amerikai kezdeményezés.

Jópár alkalommal írtunk már Nicholas Negroponte 100 dolláros laptop kezdeményezéséről, melynek lényege, hogy bizonyos kompromisszumok árán nagyon olcsón, közel száz dolláros áron lehessen a fejlődő vagy elmaradott országok fiatal lakosságát hordozható számítógépekhez juttatni, és így csökkenteni a sokat emlegetett digitális szakadékot az emberek között. Az amerikai kutató által felkarolt ötlet lényege, hogy nagy mennyiségben, olcsó alkatrészekből gyártsák a kisméretű eszközöket, melyeket a gazdaságilag kevésbé fejlett országok kormányai vásárolhatnak meg milliós tételben. Ezt követően pedig ingyenesen kell a megfelelő korosztály számára biztosítaniuk a nonprofit szervezettől beszerzett notebookokat.

A projekt azonban meglehetősen döcögősen indul(t), hiszen először az árral adódott némi probléma (jelenleg csak hozzávetőleg 130 dollárért tudják értékesíteni a készülékeket), majd a leendő vevők nem jöttek olyan tempóban, mint ahogy azt várták. Ám ez most változni látszik: Thaiföld bejelentette a programban való részvételét. Az ország miniszterelnöke, Thaksin Shinawatra közölte a nyilvánossággal, hogy az általános iskolákban tanuló milliónyi diáknak már októberben biztosítani szeretnék a „100 dolláros” laptopokat.

Ráadásul a helyi kormányzat nem intézi el annyival a nebulók felzárkóztatását, hogy a kezükbe nyomják az eszköz, és „viszlát”. A miniszterelnök közlése értelmében a pénz egy részét a könyvektől vonják el, mondván, hogy a papíralapú tudásra nincs szükség, amikor ugyanez a kicsiny számítógépen is a gyerekek rendelkezésére áll. A thai tervek szerint elsőként az ország legelmaradottabb részein osztják szét a flash-memóriás háttértárolóra és Linuxra alapuló laptopokat, és ezt követően, a tapasztalatok levonásával kezdik meg az egész nemzetre kiterjedő terjesztést.

Az egészhez bizonyára semmi köze annak, hogy Thaiföldön októberben választások lesznek…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés