Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vadfigyelés: mikrohullámú átvitel, speciális tápellátás, érdekes felhasználási mód

Laptop

Vadfigyelés: mikrohullámú átvitel, speciális tápellátás, érdekes felhasználási mód

Vadfigyelő kamera a pécsi Mecsextrém parkban.

Az Aspectis Kft. partnere, az RG-Net Kft. nemrégiben egy több szempontból is érdekes rendszert – egy vadfigyelő kamerát – telepített a pécsi Mecsextrém parkban. A rendszer egy AXIS 214-es kamerán alapul, mikrohullámú átvitel, speciális tápellátás, valamint az érdekes felhasználási mód mutatja, hogy milyen széleskörűen alkalmazható az IP alapú videó technológia.

A Mecsextrém Park szerette volna a vadak életét és szokásait megismertetni a nagyközönséggel úgy, hogy az életterük ne sérüljön. Ebben nyújtott segítséget Az RG Net Kft. egy olyan egyedi fejlesztésű kamerarendszer kiépítésével, ahol a látogatók egy kivetítőn keresztül szemlélhetik a több kilométerrel arrébb lévő vadállatokat. Az RG Net az igényfelmérést követően egy mikrohullámú átvitelen alapuló megfigyelő rendszert tervezett, majd épített ki. A kamerarendszert a Mecsextrém Park és egy onnan légvonalban 2 kilométerre lévő erdő között valósította meg, ahol az emberi zavaró tényező minimális. Mivel itt semmilyen elektromos hálózat nem állt rendelkezésre, ezért megújuló energiaforrásokat alkalmaztak. Napelemes rendszert telepítettek, ami folyamatosan tölti az akkumulátorokat, melyek borult időben is biztosítják az eszközök működését.

A megfigyelő állomás kialakításakor kihasználták a helyi természeti adottságokat is: egy fára szereltek fel egy mozgatható, zoomolható Axis 214-es PTZ kamerát, melyet kültéri házban helyeztek el. A kamerát a park területén elhelyezett szerverről távolról lehet irányítani. Az eszköz horizontális irányban közel 360°-os szögben, míg vertikális irányokban közel 180°-os szögben forgatható, illetve 18x-os optikai és 12x-es digitális zoom-mal rendelkezik. Ezzel a kamera előtt lévő tisztás teljes egészében belátható. A kamera Wi-Fi kapcsolattal továbbítja a képet a parkban található szerverre, ahonnan azt egy projektorral kivetítik.

A megoldás különlegessége, hogy az antennát tartó fa igen erős szélnek van kitéve, ezért nagy a kilengése. Ennek kiküszöbölésre olyan antennákat alkalmaztak, melyek ilyen körülmények között is stabil kapcsolatot tudnak biztosítani.

A rendszer egyedülálló, mind a mikrohullámú kapcsolat távolsága és körülményei, mind a napelemes energiaellátás miatt. Ráadásul egy modern élménypark egyébként is széles szolgáltatási körét bővíti.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés