Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows programok Linuxon

Laptop

Windows programok Linuxon

Megjelent a Wine legújabb, már majdnem végleges változata.

Leginkább Alexandre Julliard nevéhez köthető a Wine projekt, aki közel az 1993-as indulás óta dolgozik rajta. A koordinációs munkákat 1994-ben felvállaló fejlesztő nemrég újabb bétaváltozatot adott ki a szoftverből. Néhány jellemző a teljesség igénye nélkül:
– számos új funkció és továbbfejlesztések a Richeditben
– még jobb webböngésző támogatás
– a Wine telepítés immár teljesen áthelyezhető
– a Direct3D 8 és 9 ugyanazt a kódot használja
– a Systray-t immár az explorer process kezeli
– rekurzív könyvtárváltozási értesítések stb.

Miért fontos a Wine?
A projekt grandiózus célt tűzött ki maga elé (és igyekszik is megvalósítani): Windows szoftvereket képes futtatni linuxos, és egyéb, x86-alapú unixos operációs rendszereken; a szoftver támogatja a Windows API-ját és más DLL-eket is. A Wine-ra egyébként egy fizetős alkalmazás, a Crossover Office is épül, amelynek új, 5.0-s változata tavaly novemberben látott napvilágot. Ez a szoftver lehetővé teszi, hogy a microsoftos irodai programcsomag linuxos környezetben is futhasson, sőt, néhány játék és más program szintén működésre bírható általa.

Mégis, mi volt az oka annak, hogy több mint egy évtizeden keresztül alfa állapotban leledzett a Wine? A Jeremy White, a Codeweavers alapítója (ők fejlesztik a Crossover Office-t) szerint a sok embert elriasztó, hosszú fejlesztési idő azért volt indokolt, mert egy több millió dolláros tőkével bíró vállalat munkáját kellett megvalósítaniuk; s nem akartak félkész, hibáktól hemzsegő verziót (közel) véglegesnek nyilvánítani.

Nem ez egyébként az egyetlen, platformok közötti átjárhatóságot biztosítani igyekvő fejlesztés: még 2005 júniusában számoltunk be a Cedega technológiáról, melyet a Transgaming fejleszt. Ez lehetővé teszi, hogy Linspire alatt több száz népszerű Windows-os játék futtatható legyen. Készítői szerint a linuxosok számára olyan játékokkal való kikapcsolódásra is lehetőség nyílik, mint a Half-Life 2, a World of Warcraft vagy a Battlefield 1942.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés