Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyenes lesz a JPEG?

Laptop

Ingyenes lesz a JPEG?

A képformátumhoz köthető képtömörítési szabadalom bejegyzett, s igen szép összegekre tesz szert a tulajdonos a licencdíjakból. Az USA-beli szabványügyi hivatal azonban újra megvizsgálná, vajon jól van-e ez így.

Az észak-amerikai ország szabványügyi hivatala a Public Patent Foundation kérésére felülvizsgálja a JPEG szabadalmat. Az eljárás maga egyáltalán nem számít ritkaságnak az Egyesült Államokban, minden évben sokan fordulnak a hivatalhoz hasonló ügyben – és az esetek hetven százalékában sikerül is valamilyen módosítást elérni. A PPF a Forgent Networks aranytojást tojó tyúkját szeretné levágni. A Forgent még 1997-ben vásárolta meg a 4.698.672-es (ismertebb „nevén” a 672-es) szabadalmat a Compression Labs-től; melynek alapján jogot formál JPEG tömörítési jogdíjakra. A formátumot bizonyára senkinek sem kell bemutatni: a digitális fényképezőgépek mellett a személyi számítógépek egyik alapvető képtárolási formája.

A Forgent megállapítását a fényképezőgépgyártók többsége – ahelyett, hogy tiltakozott volna – inkább elfogadta, és komoly összegeket utal át jogdíj gyanánt (melyet végső soron a fényképezőgépeket megvásárlók fizetnek ki). Becslések szerint a Forgent máig mintegy 105 millió dollárt (21 és fél milliárd forintot) szedett ki a készülékgyártókból és szoftverfejlesztőkből. Jelenleg is folyik egy per, melyben a cég PC-gyártókat perelt be, mivel ez utóbbiak nem fizették ki a jogdíjakat számára. A Forgent úgy becsli, hogy a birtokában levő szabadalom értéke mintegy 1 milliárd dollárra rúg.

Ennek az állapotnak szeretne véget vetni a szabadalmak közössé tételéért küzdő alapítvány. Ha sikerrel járnak, akkor elzárják a dollármilliókat jelentő pénzcsapot a Forgent előtt – egyúttal pedig olcsóbbá is válhatnak a JPEG-et használó termékek a fogyasztók számára. A jogi küzdelem egyben a szabadalmakat támogató és elutasító csoportok újabb mérkőzése lehet. Az előbbiek szerint sokan csak hasznot akarnak húzni az új technológiákat, technikákat kifejlesztő cégekből, míg az utóbbi véleményen levő szervezetek szerint a szoftverszabadalmak csak pénzhajhászásra jók és akadályozzák a fejlődést.

Mindazonáltal, ha a Forgent ellen is dönt a szabadalmi hivatal, a cég akkor sem marad bevétel nélkül. Hasonló módszerrel keresheti – igaz, jóval szerényebb keretek között – a „kenyérre valót”: a vállalat ugyanis rendelkezik egy videotömörítésre vonatkozó szabadalom felett is. Évente ebből közel 1 millió dollárra tesz szert a sokak által csak élősködőnek nevezett cég.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés