Connect with us

technokrata

EEG készülék a Debreceni Gyermekklinikának

Laptop

EEG készülék a Debreceni Gyermekklinikának

Újabb támogatás.

A Magyar Telekom 2.180.000 forint adományt nyújtott a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekklinikája számára, egy modern, digitális EEG készülék megvásárlására. A készülék átadására november 28-án került sor a debreceni klinikán. A Magyar Telekom részről Balogh János, Nyilvános Távbeszélő Igazgatóság vezetője a klinika részéről pedig Dr. Oláh Éva, intézetvezető főorvos volt jelen az ünnepélyes átadáson.

A támogatással lehetővé vált, hogy a korábbi, mintegy 10 éves, elavult készüléket a Debreceni Gyermekklinika lecserélhesse egy korszerűbb, a kor követelményeinek megfelelő készülékre, ami nagyban hozzájárul a régió gyermekeinek megfelelő klinikai ellátásához. A vásárolt EEG készülék azért hasznos, mert mind a leukémiás, mind az egyéb daganatos betegségeknél hasznosítható a kezelések során az agyi tevékenységek ellenőrzésére. Az összesen 24 csatornás digitális készülék nagykapacitású adattárolásra alkalmas, a daganatos gyermekek kötelező vizsgálatain túl így lehetőség lesz az intenzív osztályokon ápolt oxigénhiányos koraszülött és újszülött gyermekek, valamint a baleset miatti agysérültek betegágy melletti ellátásához. A fehérvérűség, más néven leukémia szintén okoz idegrendszeri szövődményt és a súlyos betegségben szenvedő gyerekek vizsgálatakor a kezeléssel járó fájdalmakat is mód nyílik enyhíteni az új készülékkel. A gyulladásos idegrendszeri betegségben szenvedő gyerekek betegágy melletti vizsgálatát szintén lehetővé teszi ez a készülék. Mivel a régi, elavult EEG készülék erre már nem volt alkalmas és csak nagy nehézségek árán tudták a klinikán az osztálytól sokszor távol fekvő laboratóriumban vizsgálni a gyerekeket, a készülék beszerzése és hivatalos átadása fontos esemény a Debreceni Gyermekklinika életében.

Az új EEG készülék azért is fontos, mert a gyermekkori daganatok közül az agydaganat fordul elő leggyakrabban. Ez az esetek jelentős részében epilepsziát is okoz, az ilyen betegek kezeléséhez és ellenőrzéséhez szintén szükséges ez a készülék. A daganatos betegségek szövődményeként sajnos a későbbiekben is, akár évek múlva jelentkezhetnek még idegrendszeri elváltozások, ezek nyomon követéséhez is használható. A vásárolt digitális EEG készülékkel a multimédiás alkalmazások a gyógyászat segítségére lehetnek, a gép használatával egyszerre kaphatnak majd EEG képi és hang információkat, utólag is különböző nagyítással visszanézhetőek a videó felvételek. Fontos az időmegtakarítás is, hiszen utólag nem kell az orvosnak megvárnia az esetleges epilepsziás roham kialakulását és a számítógépes hálózatba kötés esetén akár egy másik, kiértékelő helyiségből is nyomon követhető a videokamera segítségével az aktuális vizsgálat. A Klinika a készüléket a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közreműködésével vásárolhatta meg.

A Magyar Telekom és a Remény Alapítvány kapcsolata már hagyományosnak mondható, kitűnő és időszakos együttműködésük során a Magyar Telekom már eddig is különböző adományszervező kampányokban nyújtott segítséget.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin