Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyenessé válhat a Windows (is)

Laptop

Ingyenessé válhat a Windows (is)

A Microsoftnak lépni kell – túl sokan nem akarnak fizetni operációs rendszeréért, és más alternatívát keresnek. De miért ne lehetne a más alternatíva is Windows – ingyen?

Míg a szoftvereladások már korántsem nőnek olyan dinamikusan, mint az ezredforduló környékén, a reklámbevételek ugrásszerűen emelkednek – és ez már nem a dotcom léggömb újbóli felfúvódása. Az internetes gazdaság ma jóval stabilabb alapokon áll, mint 5 évvel ezelőtt. Ezt nem hagyhatja figyelmen kívül a Microsoft sem, amelynek ugyan más részlegei is vannak (gondoljunk csak az Xbox konzolra vagy a különböző PC-s kiegészítőkre: egerekre, botkormányokra stb.), de fő profilja még mindig a szoftverfejlesztés.

Egy belső dokumentum szerint a redmondi fejesek is rájöttek, hogy érdemes vizsgálódni e tekintetben. Habár konkrét tervekről még szó sincs, de a Cnet által látott feljegyzés szerint a jövőben nem kizárt, hogy például a Works vagy a Windows olyan licenccel jelenik meg, melyért nem kell fizetni – a szoftver a megjelenített reklámokból származó bevétel miatt jelenthet jó konstrukciót a Microsoftnak. Az ötlettel egyébként a cégen belül két kutató és egy MSN-alkalmazott állt elő az évente kétszer megrendezésre kerülő Thinkview esemény alkalmából. Ezt a vállalatvezetők azért szokták megrendezni, hogy az alkalmazottak elgondolásai is megvitatásra kerülhessenek, az életképes megoldásokat pedig beépíthessék a jövő termékeibe, szolgáltatásaiba.

A Microsoft egyébként hivatalosan is elismerte a dokumentum létét, azonban nem kívánta kommentálni az abban olvasottakat – csupán annyit fűzött hozzá, hogy ez egy elképzelés, semmilyen konkrétum nem született még meg. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Google egyre erősebben „nyomul” a desktop szoftverek területén (gondoljunk csak az asztali keresőjére vagy az online használható irodai alkalmazáscsomagra) – a vállalat pedig szinte kizárólag csak reklámbevételekből él (és nem is rosszul). Redmond nemrég bejelentett döntését talán ez is katalizálta; a vállalat nyilvánosságra hozta az Office Live és Windows Live terveit.

Előzetes kutatások szerint egy reklámozás révén ingyenes operációs rendszer évente 9 dolláros hasznot hozna a fejlesztőnek – felhasználónként. Ez több száz millió „Windows-hívőre” kivetítve több milliárd dolláros bevételt jelent úgy, hogy a PC-tulajdonosoknak nem kell a zsebükbe nyúlniuk, ha legálisan szeretnék használni az OS-t. Persze az egyelőre kérdés marad, hogy ezért cserébe mennyire képesek tolerálni a felhasználók a megjelenő reklámokat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés