Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább csúszik a müncheni Linux-átállás

Laptop

Tovább csúszik a müncheni Linux-átállás

A tesztelési fázis tovább tart, mint ahogyan azt eredetileg gondolták.

Másfél éve írtunk arról, hogy München városi tanácsának döntése értelmében 14.000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Linuxra és az Openoffice.org irodai programcsomagra (pedig Steve Ballmer korábban keményen lobbizott a várható döntés ellen, még jelentős árkedvezményt is beígért). Habár már egy egész évet csúszott a jogi problémák miatt a Linuxra való átállás, Münchennek továbbra is várnia kell: a vezetés közlése értelmében csak az év végén kezdhetik meg a szoftverek cseréjét.

Legalábbis ez volt a helyzet idén áprilisban, mára azonban kiderült, hogy az átállás csak jövőre mehet végbe. Az elsőként átálló polgármesteri hivatal 250 számítógépén a következő év közepére cserélődik le nagyrészt az addig használt szoftvergarnitúra – azért csak nagyrészt, mert némely számítógép még így is microsoftos marad, mondta Peter Hofmann, az átállási projekt vezetője. Ennek egyik fő oka, hogy a tesztelési fázis tovább tart, mint ahogyan azt eredetileg eltervezték – még 2006 elejére is átnyúlik.

Ezután egy vagy két lépésben mehet végbe a folyamat, magyarázta Hofmann. Lesznek olyan komputerek, ahol először csak az irodai programokat cserélik le Openoffice.orgra, és csak később kerül Linux a Windows helyére, de lesznek olyan PC-k is, ahol rögtön mindent leváltanak. Ez az alkalmazott infrastruktúrától függ, mondta a projektvezető, aki szerint a kisebb irodákat, ahol kevés makróval és template-tel dolgoznak, könnyebb rögtön teljesen új szoftverkörnyezetbe helyezni, míg a nagyobb részlegek esetén inkább a fokozatos átállás célravezető. Az alkalmazottak véleménye egyébként megoszlik: egyesek úgy gondolják, hogy a migráció következtében semmi sem fog működni, míg mások kifejezetten lelkesen várják a programcseréket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés