Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intellel erősít a Skype

Laptop

Az Intellel erősít a Skype

A chipgyártó vállalat úgy döntött, hogy befektetést eszközöl a Skype-ba annak érdekében, hogy a VoIP-szolgáltatást nyújtó cég szoftvertermékei zökkenőmentesen működjenek együtt az Intel következő generációs, kétmagos processzoraival.

Az Inteltől Pat Gelsinger jelentette be, hogy a két vállalat együttműködésbe kezdett kutatási és fejlesztési szinten, hogy magas színvonalú hangzást hozhassanak létre az internetes hangtovábbítás területén. Az Intel Developer Forumon elhangzottak szerint mind a hívások mennyiségében, mind azok minőségében előrelépés várható; az azonban nem derült ki, hogy a chipgyártó vállalat pontosan mekkora összeggel is járult hozzá a kompatibilitás kiterjesztéséhez.

Gelsinger beszédében úgy méltatta a Skype-ot, mint az egyik legsikeresebb VoIP-klienst. Az Intel egyik alelnöke szerint már több mint 150 millióan töltötték le a szoftvert az elmúlt két év alatt, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nap mint nap körülbelül 3 millió felhasználó használja párhuzamosan az alkalmazást (a cikk írásának időpontjában például 3.061.855 számítógépen fut a kliens), és habár azt eddig sosem árulták el a Skype működtetői, mekkora bevételük származik az extraszolgáltatások értékesítéséből, az egész vállalkozás értéke – becslések szerint – akár 6-10 milliárd (!) dollár is lehet.

Mégis miért van szükség az együttműködésre, mikor már napjainkban is szépen fut a szoftver az Intel processzort tartalmazó számítógépeken? Nos, a lapkagyártó vállalat a következő generációs mobilplatformjának, a Napának a sikerét akarja egy újabb szempontból bebiztosítani. A következő év első felében debütáló Yonah processzor ugyanis az első olyan CPU lesz az Intel kínálatában, ami mobil lapka ellenére két magot tartalmaz (illetve ezzel párhuzamosan jelenik meg a multimédiás képességekkel alaposan felruházott Calistoga chipkészlet).

Az Intel azonban nem (csak) a Skype-ot favorizálja: hasonló VoIP-fejlesztési megállapodásokat kötött a Cisco-val és az Avayával is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés