Connect with us

Hirdetés

technokrata

Valódinak látszik a virtuális erőszak

Laptop

Valódinak látszik a virtuális erőszak

Egy tanulmány szerint az erőszakos játékokat játszók agya úgy viselkedik, mintha a képen látott erőszak valódi lenne.

A német Aachen Egyetem egyik kutatója, Klaus Mathiak 13 ember agyát vizsgálta meg. A 18-26 év közötti alanyok átlagosan legalább két órát játszottak videojátékokkal egy nap. Maga a kísérlet úgy zajlott, hogy a felmérés alanyának fejét érzékelőkkel látták el, amelyek egy szkennerhez továbbították az agyi aktivitásban mért változásokat. Ezalatt a résztvevőknek egy erőszakos tartalommal rendelkező játékkal kellett foglalkozniuk. Egy összetett bunkeren átjutni, a támadókat megölni, a túszokat kiszabadítani – ez volt a feladat.

Mathiak úgy találta, hogy amint az erőszakos képek megjelentek az alany előtt, az agy kognitív része aktívvá vált; a harcok alatt pedig a játékos gondolkodásra termett szervének érzelmek feldolgozásáért felelős részének működése minimálisra csökkent. Talán nem meglepő, hogy hasonló eredményekre jutott a kutató azokban az esetekben is, amikor az alanyokat az erőszak más megjelenési formájával stimulálta. Mathiak ebből azt a következtetést vonta le, hogy a videojátékok arra edzik az agyat, miként kell reagálni erre a jelenségre.

A New Scientistben megjelentetett kutatás eredményei ellenére nehéz kapcsolatot találni az emberek agresszívebbé válása és az erőszakos tartalommal bíró filmek között, jegyezték meg a magazinban. Az egyértelműnek látszik, hogy az erőszakos játékokkal játszók többsége agresszívabb az átlagnál, de az igencsak megkérdőjelezhető, hogy ehhez a szórakozás ezen formája járul(t)-e hozzá.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés