Connect with us

Hirdetés

technokrata

Információk az Intel következő generációs processzoráról

Laptop

Információk az Intel következő generációs processzoráról

Sok mindenben el fog térni elődeitől az Intel újgenerációs lapkája.

Kódnevén Yonah – azaz az Intel mobilprocesszorainak következő változata. A jelenlegi állás szerint a következő év első felében debütáló lapkák több ponton is komoly eltérést mutatnak majd a most forgalomban levő, Dothan magos Pentium M-ekhez képest. Elsőként a gyártástechnológiát lehet megemlíteni: a Yonah ugyanis 65 nanométeres csíkszélességgel készül, libbentette fel a fátylat Mooly Eden, a vállalat mobil számítástechnikával foglalkozó részlegének elnöke a jövőről. Ezáltal kisebb méretű is lesz maga a processzormag, ami olcsóbb gyártást tesz lehetővé.

Két alapvető változata lesz a Yonah-nak: az egyik kétmagos kivitelű lesz, azaz egy tokban két processzormag teljesít majd szolgálatot; a másik, olcsóbb kategóriába tartozó változat pedig egyetlen magot tartalmaz majd. Az első esetben 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótáron osztoznak majd a processzormagok, ez „megdobhatja” a teljesítményt azokhoz a megoldásokhoz képest, melyek feleennyi cache-t rendelnek egyenként az egyes magokhoz. Igaz, a chipek ugyanazon a beágyazott buszon keresztül kommunikálnak majd a gyorsítótárakkal.

Mi újdonsággal szolgálhat még a Yonah? Például az új processzor esetében lecsökkentették az energiaigényt, ezzel együtt pedig a disszipált hő mennyiségét is. Az Intel tájékoztatása szerint 31%-kal sikerült lefaragni a processzor működéséhez szükséges energiát. Mindezt amellett tudták elérni, hogy – szemben a most kapható Pentium M-ekben levő 140 millió tranzisztorral – 151,6 milliónyi kapcsoló került az új chipbe. Ezenfelül olyan biztonsági megoldások is helyet kapnak a lapkában, amelyek mindeddig csak az asztali számítógépekbe szánt processzorok sajátjai voltak.

Amire viszont nem lesz képes (legalábbis kezdetben nem), az a 64 bites utasítások futtatása. Eden el is árulta, miért hozták meg ezt a döntést: az Intel elkötelezett a minél hosszabb működési idő mellett, és a 64 bites utasítások alkalmazása negatívan befolyásolta volna az egy akkumulátortöltéssel elérhető maximális üzemidőt. Ezenkívül az Intel szakembere azt is elmondta, hogy úgy véli, a közeljövőben nem jelentkezik a felhasználók részéről nagy igény a 64 bites utasítások használatára.

A processzor mellé természetesen chipkészlet is dukál, ez lesz a Calistoga, illetve egy Wi-Fi modul, ami jelenleg a Golan kódnévre hallgat. Ez utóbbi a 802.11a/b/g standardokat egyaránt támogatja, valamint a 802.11n-t is, ami az igen érdekes MIMO technológiát alkalmazza. Erről részletesebben egy korábbi hírünkben írtunk, a Samsung kapcsán, „aki” már az idén bevezeti ezt a nagyobb adatátviteli sebességet és megnövelt használati távolságot biztosító technikát. A Wimax-képes noteszgépek 2007-ben kerülnek majd piacra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés