Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vadonatúj tintasugaras technológia az Epsontól

Laptop

Vadonatúj tintasugaras technológia az Epsontól

Az Epson bejelentette a digitális tintasugaras nyomtatás új korszakának kezdetét.

Az új Epson UltraChrome K3 tintatechnológiával az Epson új tintarendszert vezet be a professzionális fekete-fehér, színes és művészeti (fine-art) nyomtatásban, valamint a digitális próbanyomat-készítés terén. Az Epson UltraChrome K3 összesen kilenc színes tintapatront foglal magában, közte három külön fekete tintát, melyek közül az egyik az új, úgynevezett Light Light Black (ultravilágos fekete) tinta. Az új tintatechnológiával az Epson határozottan jobb szürkeárnyalatot, fölöttébb természethű bőrtónusokat és összességében rendkívül lágy tónusárnyalatokat tud produkálni. Ehhez járul még az ismert magas szintű rövid- és hosszú távú tartósság és a nyomathordozóbeli rugalmasság. A maximálisan nyomtatható színtartomány, akárcsak a fekete nyomatok maximális sűrűsége egyértelműen megnagyobbodott. A három fekete színű tinta összjátéka az UltraChrome K3 tinták többi színével a tónusértékek szempontjából kiemelkedően jó árnyalatokat eredményez, és jelentősen csökkenti a metameriát. Az eddigiekhez hasonlóan az UltraChrome K3 tintatechnológia is a standard fekete és Photo Black mellett matt nyomathordozóhoz különleges, fekete tintát használ (Matte Black).


Az új UltraChrome K3 tintarendszerrel az Epson a gyakorlati igényből vonta le a technológiai konzekvenciákat. Most már egyetlen egy nyomtató egyetlen egy nyomaton valódi egyszínes nyomást, és kiemelkedő színvisszaadást tud nyújtani. S nem csak egyetlen egy semleges fekete-fehér lenyomatot tudunk készíteni, hanem tetszőleges mennyiség állítható elő. A piac megbízható színkezelést, finomabb szürkeátmeneteket és egyértelműen jobb lehetőségeket igényel az árnyék és a fény természetes ábrázolására. Az új UltraChrome K3 technológiával az Epson ˝nagyot alkotott˝. A piacon már ismert UltraChrome tintákhoz képest az Epson az új K3 tintatechnológiánál minden komponenst – például a pigmenteket és a pigmentlefedéshez használt gyantát – optimalizált. A profi felhasználók már örvendezhetnek!

Az Epson UltraChrome K3 tinták mögött rejlő technológia
Az Epson UltraChrome K3 tinták vízbázisúak és pigmentalapúak. Az egyik legalapvetőbb jellemzőjük, hogy a pigmentek nagyon kicsik, méretük pedig változatlan. A méret és a változatlanság döntő fontosságú a színvisszaadó-képesség, s ezáltal a nyomatminőség szempontjából. A pigmenteket minden Epson UltraChrome tinta esetében gyantabevonat veszi körül. A gyanta a nyomathordozóra érve reakcióba lép a papírral, és rögzíti a pigmenteket a nyomathordozón. Az új Epson UltraChrome K3 tinták esetében a felhasznált gyanta és a pigmentek sokat javultak. Az Epson UltraChrome K3 tinták pigmentálása Epson Premium Glossy Photo Paper 250 fényes fotópapíron immár 2,3 maximális cseppnagyságú, fekete nyomatot tesz lehetővé. Az optimalizált színes pigmentek révén az Epson UltraChrome K3 tinták jóval szélesebb színskálát fednek le, mint az eddigi Epson UltraChrome tinták. A felhasznált gyanta optimalizálása elsősorban jobb vízállósághoz és magasabb karcolásállósághoz vezet, és lehetővé teszi, hogy megfelelő nyomathordozón fényes felületet érjünk el. Új ˝színként˝ jelent meg az úgynevezett ˝Light Light Black˝. Sűrűsége az Epson UltraChrome K3 tinták új Photo Black színéhez képest 17 %. Ez az újabb egyszínes tinta is csökkenti a metamériát, és jelentősen javítja a fekete-fehér nyomatok minőségét. Végeredményben a kilenc különböző tinta (Matt Black, Photo Black, Light Black, Light Light Black, Cyan, Magenta, Yellow, Light Cyan és Light Magenta) összjátéka felelős az Epson UltraChrome K3 tinták felhasználási lehetőségeinek bővüléséért.

Az Epson UltraChrome K3 tintatechnológia sajátosságai
Az UltraChrome K3 technológia esetében a színtartomány a korábbi Epson UltraChrome tintákhoz képest kibővült, és a fekete-fehér nyomtatás területén elérhető legnagyobb cseppméret 2,3-ra emelkedett. Az Epson UltraChrome K3 tintákkal szabványos ezüstsó-alapú fotóanyagok színtartományát ugyanolyan teljesen le lehet fedni, mint az ISO-Coated (médiaszabvány nyomás) és a PSR (folyamatstandard mélynyomás) szabványos színtartományokat.

A metaméria a fotónyomtatás egyik nemkívánatos következménye. A gyakorlatban sokszor nem lehet olyan optimális nézési feltételeket teremteni, amelyek megfelelő, szabványos fényforrásokat alkalmaznak. Az Epson UltraChrome K3 tinták esetében ez a függőség sokkal kisebb. A gyakorlat szempontjából ez azt jelenti, hogy a felhasználó számára a nyomatok színintenzitása nagyobb biztonsággal érhető el, akár nem teljesen optimális megvilágítási körülmények esetében is. Az Epson tovább bővítette a nyomtató meghajtóprogramjának funkcióit is. A nyomtató meghajtójának bemeneti színtartománya a saját ICC-profiljainak köszönhetően szabadon kiválasztható. Ehhez jön még hozzá egy speciálisan bővített és felettébb felhasználóbarát fekete-fehér nyomtatási üzemmód.

Mindent egybevéve az árnyékos részeken erősebb a rajz. A pasztellképek esetén is sokkal kevesebb a hiba, mint ahogy korábban, például a bőrszín tónusok árnyalatainál sokszor előfordult. A nyomatok stabilitása is figyelemreméltó. A nyomat már mintegy 30 perc után stabil (dE<1). A színes lenyomatok 75 évig, a fekete-fehér printek pedig legfeljebb 200 évig tartják meg a minőségüket. Nem utolsó sorban a tinták vízállósága és gázstabilitása is számos egyértelmű, gyakorlati előnyt kínál. Az Epson UltraChrome K3 tintatechnológia felhasználási területe
Ezen előnyökkel az Epson elsősorban a fényképészet, nyomdai nyomatellenőrzés (proofing), a digitális művészet szegmensét, valamint a műszaki képi megvalósítás teljes területét célozza meg.

Fényképészet: A lényeg a képek optimalizálása fekete-fehér nyomtatásra. A nyomtatási kép szürkeárnyalatának egyensúlyát és a fekete gradációs viselkedését optimalizáltuk. A nyomtatott íveken a meleg és hideg tónusok immár jobban megfelelnek a természetes körülményeknek. Használhatók matt és fényes nyomathordozók is. Továbbá a tinták technológiai továbbfejlesztésének köszönhetően a szemlélő még változó fényviszonyok mellett sem érzékel metamer irritációt. Az ezüstsó-alapú fotókat felülmúló, kimagasló nyomtatási minőség, a nyomatok kimondottan hosszú élettartama és a kedvező stabilitás a professzionális fényképészetben rendkívül fontos.

Nyomdai proofkészítés: A szürkeárnyalat egyensúlya az új Epson UltraChrome K3 tintákkal jelentősen javult. A nyomdai ellenőrzés területe számára is előnyös, hogy a színek metamertulajdonsága alacsony. A gyakorlatban ez jóval magasabb fokú biztonságot eredményez, mivel a nyomatok színintenzitása már kevésbé függ a proof megtekintésekor fennálló fényviszonyoktól. Minden lényeges, szabványos színtartományt, mint a PSR (folyamat, szabvány, mélynyomás) és az ISO-Coated (nyomatszabványos nyomtatás) teljesen le tud fedni, s a színhelyesség ellenőrizhető. Ezen túlmenően a sötét tartományokban a rajzok minősége is tovább javult. További lényeges tulajdonságok: A rendkívül rövid, csupán 30 perces stabilizálódási idő a nyomdai proof-ok előállása során nagyon fontos, mivel ez után az időtartam után lehet a nyomtatót beállítani, és az alapszíneket, mint például a FOGRA/UGRA ellenőrző csíkokat megmérni, és megfelelően kiértékelni. Mivel az Epson UltraChrome K3 tinták színtartománya nagyobb, mint a standard referencia-színtartományok, ezek a tinták a speciális színek helyességének ellenőrzésében is további előnyt jelentenek. Az Epson UltraChrome K3 technológia kiválóan alkalmas remote proofing feladatok elvégzésére, valamint ISO és PSR szabvány-színtartományok, vagy rendkívüli színek ellenőrzésére. Ezzel elhárul minden akadály az alkalmi nyomtatványok, jelentések, magazinok, csomagolóanyagok és napilapok ofszet-, mély-, és flexonyomással történő színhelyes, a megrendelő által felfogadott proof alapján történő nyomtatásához.

Digitális művészet: Az Epson UltraChrome K3 technológiájának köszönhetően olyan művészeti nyomatok is készíthetők, melyeket csak a gyakorlott szem tud megkülönböztetni az eredetitől. A reprográfiák és facsimile kiadványok is meggyőző minőségben állíthatók elő. A művészeti alkalmazásban, de a műszaki, képi megvalósítás terén is rendkívül fontos a tinták jó minősége, valamint az UltraChrome K3 technológia kiemelkedő stabilitási tulajdonsága. A hosszú távú színtartósságot, a vízállóságot, a karcolásállóságot, a gázellenállást és az UV-stabilitást az új Epson UltraChrome K3 tintatechnológia garantálja.

Epson UltraChrome K3 tintatechnológia a gyakorlatban
Az Epson UltraChrome K3 tintákat a fotózás szerelmeseinek és a félprofesszionális alkalmazási területre szánt új Epson Stylus Photo R2400-ben alkalmazzuk. A nagyformátumú nyomtatás terén az új Epson UltraChrome K3 tintarendszer az Epson Stylus Pro 4800, 7800 és 9800 típusaiban található meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés