Connect with us

Hirdetés

technokrata

Longhorn vs noteszgépek

Laptop

Longhorn vs noteszgépek

Egyre több információ lát napvilágot a Microsoft következő generációs operációs rendszeréről, így többek között kiderült az is, miben jelent újítást a hordozható számítógépek tulajdonosai számára.

Már korábban szót ejtettünk a Windows Hardware Engineering Conference-ről, arról az eseményről, ahol maga Bill Gates tartott előadást a jövő tábla PC-jéről. A Longhorn kapcsán azonban több információ is kiderült, ami a mobil számítástechnikát illeti. Bill Mitchell, a vállalat mobil PC-kkel foglalkozó részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók nem juthatnak olyan „élmények” birtokába, amit a mobiltelefonok esetében megszokhattak. Például egy notebook jóval nehezebb, gyakrabban lemerül, mint egy mobiltelefon, amit könnyebb is használni. Többek között ennek ellensúlyozására igyekszik a Microsoft a noteszgépgyártókra „hatni”, hogy lássák olyan kiegészítő funkciókkal, amik jobban használhatóbbá teszik a készülékeket. Ezek közül az egyik újítás az lenne, hogy a notebookba flash memóriával bíró meghajtók kerülnének, ezzel ugyanis jelentősen le lehetne csökkenteni a sokkal energiaigényesebb merevlemez-használatot.

Visszatérve a következő Microsoft operációs rendszerre: a szoftverfejlesztő egy úgynevezett mobility centert kíván létrehozni, ahhoz hasonlót, mint amit a felhasználók a Windows XP SP2 feltelepítése után már kitapasztalhattak (Security Center). Így egyetlen felületről lehetne az összes, notebookkal kapcsolatos beállításokat áttekinteni, módosítani. Habár erről már a tavalyi évben is szó volt, Mitchell közölte, hogy azóta jóval tovább jutottak a koncepció fejlesztésében. A vezető beosztású szakember azt azonban nem mondta meg, hogy vajon az idén nyáron megjelenő bétaváltozat már rendelkezni fog-e ezekkel a funkciókkal. Azt viszont megjegyezte, hogy a „mobil számítástechnikával foglalkozó csoport az egyik legtudatosabb üzemtervvel rendelkező részleg azok közül, amelyek a Windows fejlesztői csapatát alkotják”.

Habár eddig főként csak a tábla PC-k jellemzője volt az érintésérzékeny képernyő, a Longhornnal ez megváltozhat. Mitchell a konferencián előadta a cég azon terveit, amelyek a technika sokkal szélesebb körben való alkalmazására vonatkoznak, s egyben röviden demonstrálta is, hogyan vezérelheti majd a felhasználó pusztán az ujja és az LCD segítségével a jövő notebookjait. A második képernyő használatáról már beszámoltunk másik, tábla PC-vel foglalkozó hírünkben.

Fontos változás, hogy míg jelenleg a Windows-os noteszgépek esetén a kikapcsoló gomb megnyomásával úgynevezett hibernációs fázisba jut az eszköz alapértelmezett állapotban, a Longhorn ehelyett alapból a suspend állapotot preferálja majd. Mindez azt jelenti, hogy míg az első esetben a winchesterre kerülnek kiírásra a fontos adatok, amivel a felhasználó éppen dolgozott, addig a következő generációs operációs rendszerben bent maradnak ezek az adatok a memóriában. Ez utóbbi megoldás ugyan energiaigényesebb, viszont a felhasználó sokkal hamarabb veheti újra használatba eszközét, mintha hibernálná.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a kifejezetten tábla PC-khez fejlesztett Longhorn-változat mennyivel kerül majd többe, mint a „hagyományos” operációs rendszer. Ismeretes, hogy a tábla PC-k egyik fontos árnövelő tényezője, hogy a Microsoft jóval drágábban kínálja az erre a platformra kialakított OS-t. Nos, ez a különbség meg fog maradni, legalábbis a jelenlegi állapotok szerint, de a fejlesztők azt ígérték: jóval kisebb lesz az árbeli eltérés, mint ami most fennáll a Windows XP esetében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés