Connect with us

Hirdetés

technokrata

A DVD másolásvédelem jogsértő

Laptop

A DVD másolásvédelem jogsértő

Franciaországban egy meglepő ítélet született, mely nem kedvez a filmanyagokat másolásvédelemmel ellátó kiadóknak.

A DVD filmek első megjelenése egy új korszakkal ismertette meg a világot: a digitális másolásvédelemmel. Az úgynevezett Content Scrambling System (CSS) arra hivatott, hogy megakadályozza az illegális másolatok készítését – nem túl nagy sikerrel. Bizonyára sokan emlékeznek még Jon Lech Johansen nevére (DVD Jon), aki feltörte a védelmet, majd közzé is tette ennek módját az Interneten – és a szellem kiszabadult a palackból. A felhasználók az évek múlásával mind tudatosabbá váltak, és egyre gyakrabban kezdték sérelmezni a saját célra történő, biztonsági másolatok készítéséhez fűződő jogaik csorbítását.

A legtöbb országban azonban nem történt előrelépés e tekintetben, már ha a fogyasztók zúgolódását nem tekintjük annak. Franciaországban azonban nemrég egy, a moziipar érdekeivel ellentétes ítélet született: egy francia bíró úgy döntött, hogy a DVD-khez adott másolásvédelmi eljárás sérti azon felhasználók jogait, akik legálisan megvásárolták, azaz kifizették a termék árát.

Az ítélet többek között arról is rendelkezett, hogy a pert kezdeményező férfi számára a kiadó köteles egy hónapon belül másolásvédelem-mentes DVD-t biztosítania. Az egyelőre nem tiszta, hogy ez csak arra az egy lemezre érvényes, vagy minden DVD-re, amit Franciaországban forgalomba hoztak, mindenesetre a Mullholland Drive történelmet írhat a precedensértékű perrel. A filmipar természetesen igyekszik minden erejét latba vetni annak érdekében, hogy megváltoztassa a döntést.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés